Actueel

Verslag: Om het nieuwe land in de Zeilen Markerwaddenrally 2018

11:07

Slalommen door de werkgebieden, maar wel in zicht van het nieuwe land. Bijna 40 boten namen deel aan de Zeilen Markerwaddenrally 2018 op zaterdag 9 juni. In de vloot ook redactieboot Zoef, die na vruchtbare weken in Zeeland (je leest er meer over in het komende augustusnummer van Zeilen) precies op tijd was voor het palaver van de derde editie van de Zeilen Markerwaddenrally.

( Schrijf je hier in voor de volgende Zeilen Markerwaddenrally! )

Toch een wedstrijd?

Het startsein van de prestatietocht zou om 08.30 uur moeten klinken, maar wordt uitgesteld totdat alle boten zich door de sluis hebben geperst. Door de noordoostenwind is het traject naar de Markerwadden vrijwel volledig aan de wind en vormt het parcours een haast ordinaire up-down baan. Met 10 tot 16 knopen wind staat er een lopend windje en de vloot zeilt onder vol tuig – een overtuigde enkeling daargelaten – richting de Markerwadden. Midden op de dag komt ook de zon tevoorschijn, waardoor de vloot zich kan opmaken voor een heerlijk spinnakerrak terug.

Zelf kiezen welke kant je rond de Markerwadden gaat. (c) Boris Nieuwenhuijzen

Tactisch ronden

Vijf van de 40 boten kiest er omwille van de tijd – of bootsnelheid – voor om Sport I te ronden. De westkant van het Markermeer heeft te maken met flinke plantengroei, terwijl het aan de diepere noordoostkant wel meevalt. Welke kant de Markerwadden op worden gerond staat de schippers vrij, maar met de klok mee is duidelijk de beste keus. Zo is het mogelijk om terug hoger te varen met de spinnaker, zodat de bootsnelheid hoog blijft.

Winst

Dehler 36 Halvar komt als eerste weer over de finish door het 40 mijl lange traject in 7 uur en 2 minuten af te leggen. De eerste prijs gaat naar de bemanning van Viking, die zeilden in een Soling. Het tweekoppige team op FF65 Zoeff trok aan het langste eind in de korte baan. Bijna-naamgenoot en redactieboot Zoef eindigde als derde in het korte traject.

Terug onder gennaker gaat het heerlijk. (c) Ben Rutte

Problemen

Een tweetal deelnemers trekt zich terug wegens technische problemen en één deelnemer moet nabij de Markerwadden door de KNRM naar Lelystad worden geëscorteerd wegens een gebroken roer.

Resultaten

Zeilen Markerwadden

  1. Viking (Soling)
  2. Marsjol (Hunter F1)
  3. Screwball (Hunter Formula 28)
  4. Vera (J/100)
  5. Zotter (Waarschip 870)

Opdracht: beide vaantjes én de Markerwadden er creatief op. (c) Toine Heijmans

Zeilen Richting Markerwadden (rond Sport I)

  1. Zoeff (FF65)
  2. Argo (Marieholm 26)
  3. Zoef (Beneteau First 210)

Pechprijs: Rumpus (Jouet 24)

Fotoprijs: Orion (Jeanneau Espace 1000)

Meedoen?

Volgend jaar ook meedoen met de Zeilen Markerwaddenrally? Je kunt je te zijner tijd inschrijven via Zeilen.nl/markerwaddenrally

Omslagfoto Boris Nieuwenhuijzen

 

 

Tags: Last modified: 29 april 2019
Sluiten