Onderhoud & klussen

Nu in Zeilen: Poetsen in 5 stappen

09:00

Redactieboot Zoef heeft het geluk dat ze vaak mee uit varen wordt genomen. Keerzijde van al die verschillende baasjes is dat er soms wat taken bij inschieten. Romp en dek zien dan wel een luiwagen, maar écht schoon is anders. We nemen de boot onder handen in vijf stappen – met een indrukwekkend eindresultaat.

1. Schoonmaken

We gaan uit van groot onderhoud, want voor zover we het kunnen terughalen, was de laatste grote poetsbeurt aan de romp van Zoef in de winter van 2017. Belangrijkste hulpmiddelen bij deze stap: de polijstmachine en een (stevig) schoonmaakmiddel, in ons geval RS Boat Clean. Het doel is de kleur en glans van de oorspronkelijke koningsblauwe gelcoat weer boven te halen.

2. Matteren

Omdat Zoef de afgelopen seizoenen de nodige actie heeft gezien, schuren we eerst een miniem laagje van de gelcoat af (beter bekend als matteren). Matteren is een relatief sterke maatregel om een doffe en verweerde romp weer netjes te krijgen. Verflagen zijn dunner dan originele gelcoat, dus matteer niet te vaak. We schuren de boot eerst met korrel 2000 en daarna met 3000.
Gebruik tijdens het schuren een (zachte) matteertussenschijf om beschadigingen te voorkomen. Houd de machine bij uitstekende hoekjes en randjes niet te lang op dezelfde plaats, anders ben je zo door de gelcoat- of verflaag heen. Houd een plantenspuit met water bij de hand om tijdens het schuren de schuurschijf nat te houden. Gebruik je te weinig water, dan loopt de matteerschijf vol en heeft deze geen effect meer.

Wees zuinig op de was

Heb je de boot in de wax gezet, maar is ze vies geworden? Gebruik dan het best een wax-shampoo. Die verwijdert wel het vuil, maar niet de wax. Reguliere schoonmaakmiddelen – die ook de wax verwijderen – bieden slechts kort resultaat. Pas bij een grote beurt (zoals bij Zoef ) of als je overstapt van polijstmiddel op oliebasis naar wax op waterbasis, heb je een stevig schoonmaakmiddel nodig.

Zeilen 02/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke drie stappen volgen na schoonmaken en matteren? Wanneer is schuren heel belangrijk? Waarom moet je volle zon vermijden? Wanneer moet je je aandacht verdelen? En wat is de overeenkomst tussen het opzetten van een goede onderhoudslaag en een verfklus? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Erik van Kasteel en Vincent Bakker
Tekst: Marinus van Sijdenborgh de Jong

 

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten