Actueel

Veel wind in Zeilen Markerwaddenrally 2020

17:16

Serieus gezeild moest er worden op zaterdag 22 augustus in de vijfde editie van de Zeilen Markerwaddenrally. Met een stevige windkracht 6 uit het Zuidwesten, zware buien en flinke golven kregen de deelnemers het afgelopen zaterdag niet cadeau. De tocht, tussen IJburg naar de Marker Wadden en weer terug, werd voor de vijfde keer georganiseerd door watersportvereniging IJburg en Zeilen.

Op de grens

De zuidwestenwind was met 5-6 beaufort precies aan de goede kant van wat nog leuk is voor een ‘prestatietocht met wedstrijdkarakter’. In de loop van de middag nam de wind verder toe tot een ruime 6 beaufort en veel boten hadden het op de terugweg zwaar in de hoge steile golven.  Na de ronding van de Marker Wadden moesten de deelnemers pal in de wind ruim 22 mijl terugkruisen. Dat zorgde voor prachtig ruig zeilen, waar buien en zon elkaar afwisselden. Het ging ook gepaard met materiaalpech zoals mastbreuk, roerbreuk en talloze gescheurde zeilen. Gelukkig was er geen persoonlijk letsel en was er na afloop tijdens de corona-proof barbecue veel te vertellen.

Zoef had het zwaar in de buien en finishte als tweede op het ‘korte rondje’.

De wedstrijd die ooit begon als ‘Rondje Ierst’, rondom het allereerste eiland van de Marker Wadden, is in vijf jaar uitgegroeid tot een gezellig evenement met een ongedwongen karakter dat de laatste jaren telkens al snel is ‘uitverkocht’. De communicatie voor en tijdens de tocht gaat via een whatsappgroep; de boeienronding moet zo origineel mogelijk op foto worden vastgelegd en de barbecue na afloop is steevast gezellig. Twee passantenovernachtingen in de haven van IJburg zijn bij de deelname inbegrepen.

Het evenement stond oorspronkelijk gepland in juni maar werd vanwege corona uitgesteld naar 22 augustus. Door de capaciteit van de sluis van IJburg en om het sympathieke karakter te kunnen behouden is het maximum aantal deelnemers op 50 gesteld. Door corona waren er dit jaar slechts 40 startbewijzen, waarvan er uiteindelijk 29 zijn gebruikt.

Druk in de sluis van IJburg

Op vrijdag was de sluis van IJburg nog het grootste deel van de dag in storing geweest, en leek het er even op dat het evenement door een defecte sluis niet zou kunnen doorgaan. Door de inzet van de storingsmonteurs van Waternet werd dat voorkomen en functioneerde alles op vrijdagavond weer naar behoren. Havenmeester Peter Corstiaans van W.S.V. IJburg had het zaterdag in alle vroegte druk om alle deelnemers op tijd door de sluis te loodsen. In twee startgroepen vertrokken de boten vanaf de startlijn ten noorden van het vuurtoreneiland bij Durgerdam.

Prestatietocht

De wedstrijd is een prestatietocht rond de nieuwe eilanden in het Markermeer. Vanaf de start is het ongeveer 42 mijl rond de Marker Wadden en terug. De eilanden mogen zowel stuurboord als bakboord gerond worden. Als de weersomstandigheden deze afstand niet toelaten, dan kan elke deelnemer gedurende de tocht zelf besluiten om een verkort rondje te varen, rondom de boeien EA2 en Sport J. Voor beide categorieën is een prijs. Ondanks de harde wind kozen veel deelnemers ervoor het gehele rondje te varen. Niet iedereen finishte binnen de gestelde tijd en samen met de door materiaalpech uitgevallen jachten zorgde dat ervoor dat van de 29 gestarte boten er uiteindelijk maar achttien reglementair over de finish kwamen. Zes boten, waaronder redactieboot Zoef, finishten na het verkorte rondje en twaalf boten zeilden de gehele ronde om de Marker Wadden.

Winnaars

De winnaars op Jive-1.

De Zeilen Markerwaddenrally werd uiteindelijk gewonnen door Jive-1, een J/80 . De verkorte tocht werd gewonnen door de bemanning van Âlskling, een Kolibri 660. De minstens zo belangrijke originaliteitsprijs voor mooiste boeirondingfoto werd gewonnen door de Bemanning van Kopvind, een Dehler Optima 92. Niet lang na de winnende foto, die ten noorden van de Marker Wadden werd gemaakt, brak Kopvind haar mast en daarom wonnen zij ook de traditionele pechprijs, een miniatuur Optimist, als aanmoediging voor een hernieuwde deelname in 2021.

De volledige uitslag:

Zeilen Markerwaddenrally

Jive-1 J/80
Zotter Waarschip 870
Red Delicious Sunwind 30
RELAX X-382
Blauwe Pinquin Victoire 34
Willemijn Winner 950
Résumé Limbo 9.9 mod.
Impuls Friendship 28
Minx Bavaria 35
10  Escape POD 4015 Beneteau First 40
11  La Quinta Centurion 38
12  Westgat Victoire classic 42

Richting Markerwadden (kleine rondje):

Âlskling Kolibri 660
Zoef Beneteau 21 first
Argo Marieholm 26
JIP Dehler 28
Bolocan Dehler 36DB
Double Tango Dehler 25

Blauwe Pinquin over de finish. (c) Nationale Nederlanden

Zoef en haar bemanning bij de finish. (c) Nationale Nederlanden

Mero met ruime wind naar het Noorden. (c) Ben Rutte

La Quinta achter de Marker Wadden. (c) foto Jan-Willem Brunklaus

Foto’s van eerdere edities vind je hier.

 

Tags: , , , Last modified: 1 september 2021
Sluiten