Actueel

Nu in Zeilen: nachtje op het Wad

09:30

En dan is het zover: redactieboot Zoef mag eindelijk een nachtje het Wad op. Samen met vrouw Laura en zoon Tim gaat Sander Vogelenzang de uitdaging aan. Ze doen verslag van hun avontuur: “Wij zijn nog niet eerder drooggevallen, dus we denken dat we het wel kunnen.”

Het is het einde van de dag. Ik ben onderweg naar huis als de telefoon gaat. Het is hoofdredacteur Ben: of ik misschien zin heb om op pad te gaan met redactieboot Zoef? Het plan is heel simpel, zo vertelt hij: “We hebben wadpoten op de kop getikt en die willen we aan de boot monteren. En ze daarna ook meteen uitproberen op het Wad.” Ik houd wel van wat uitdaging en dat weet Ben natuurlijk ook. Alleen heb ik nog nooit een boot aan de grond gezet – tenminste, niet met opzet. Dat zeg ik ook tegen Ben, maar uit zijn gelach maak ik op dat hij het wel aan me toevertrouwt. We spreken nog wat verder over alle details en in mijn hoofd ontstaat direct een plan. Als ik thuiskom, kijkt Laura me vragend aan.
Ze ziet aan mijn ogen dat ik leuk nieuws heb. “Schat, we gaan het Wad op. Droogvallen. Heb het nog niet eerder gedaan, maar dat kunnen we vast wel!”

Sander boort gaten in de romp, het echte werk.

Op het droge

Twee nummers geleden schreef collega Marinus over zijn zoektocht naar wadpoten voor Zoef (Zeilen 8/2020). Zo kwam hij in contact met Wim Douma, instructeur bij de Zeezeilers van Marken en zelf ervaren droogvaller. Die bood ons zijn setje wadpoten aan ter overname. Het gaat om professionele wadpoten (breaching legs) van The Yacht Leg and Cradle Company. “Ooit gekocht voor mij eigen boot, maar nooit geplaatst.”
Spontaan biedt Wim aan zijn wadpoten naar Jachtwerf Atlantic in Harlingen te brengen. Hier mag Zoef een tijdje verblijven zodat we in alle rust de poten kunnen monteren. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.
Vroeg in de ochtend arriveer ik al in de haven. Normaal voeren de kleuren wit en donkerblauw de boventoon in een haven. Zo niet bij Atlantic: in de kleine havenkom ligt, keurig met de spiegel naar de kade, een aantal Atlantics waar de kleur vanaf spat: babyblauw, grasgroen, felblauw en brandweerrood. Aan het einde van de steiger vind ik het vertrouwde turquoiseblauwe met oranje van ons redactiebootje. Gastvrij word ik ontvangen met een kop koffie aan de buitentafel. Ik voel me meteen thuis.

Zeilen 10/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waar moeten de wadpoten komen? Hoe verloopt het droogvallen? Wanneer zit het stel wat ongemakkelijk in de kuip? Wat zouden Sander en Laura de volgende keer anders doen? En is het ‘droogvalavontuur’ voor herhaling vatbaar? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 oktober verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Sander Vogelenzang en Laura Dekker
Omslagfoto en foto: Sander Vogelenzang en Laura Dekker

Tags: , , , , , , , Last modified: 20 oktober 2020
Sluiten