Actueel

Nog steeds flinke nasleep van Waddendrama

15:15

Deze week zetten meerdere partijen zich in voor een opruimactie op de Rottums (Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes). Op de drie eilanden in de Waddenzee ligt nog steeds aangespoelde lading van het containerschip MSC Zoe. Eerder werd bekend dat er begin januari niet 291, maar 345 containers overboord zijn gegaan. Dit drama gaat gepaard met hoge kosten die de rederij beloofde op zich te nemen. Toch wees MSC onlangs een factuur van de opruimkosten af…

De schoonmaakactie op de Rottums startte maandag 4 maart en duurt tot en met donderdag 7 maart. Een team van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, de Waddenunit en een aantal vaste vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat steken de handen uit de mouwen. Begin januari was er hier ook al een grote opruimactie op touw gezet. Destijds konden er in totaal meer dan 50 big bags met afval worden gevuld.

De Rottums. (c) Screenshot Kaarten

Waddendrama

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 vielen 345 containers overboord van de MSC Zoe toen het schip over de Noordzee voer. Een aantal containers zonk naar de bodem en andere kwamen terecht op stranden van onder meer de Waddeneilanden. Ook op het vasteland spoelden containers en goederen aan.

Vrachtschip MSC Zoe. (c) Kees Torn/CC BY-SA  2.0

Afgewezen declaratie

Kort na het verliezen van de containers boven de Waddeneilanden beloofde rederij MSC bereid te zijn alle opruimkosten te vergoeden. Maar, begin maart is een eerste declaratie van de gemeente Ameland van € 36.000 afgewezen. MSC weigert de eerste kosten te betalen voor het opruimen van de overboord gevallen containers van de MSC Zoe. Ook Schiermonnikoog kreeg geen reactie op de verzonden factuur.

Lees ook: Noord-Groningse kust ook bedolven onder containertroep

Omslagfoto: Ritzo ten Cate/CC BY-SA  2.0

Tags: , , , , , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten