Actueel, Nieuws

Hoe voorkom je een ramp als met containerschip MSC Zoe?

17:00

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat beraadt zich op 10 april over het incident met de MSC Zoe, begin januari. Het containerschip verloor toen zeker 345 containers, met grote gevolgen voor het Waddengebied. De commissieleden willen meerdere deskundigen vragen stellen rondom de containerramp. De commissie wil antwoord op de volgende vraag: “Hoe kan een ramp als met de MSC Zoe in de toekomst worden voorkomen?”

Verbeterpunten of aanpassingen

MCS Zoe

De specialisten kunnen antwoord geven op vragen over de oorzaak van de ramp, de bergingsoperatie en meer vertellen over de financiële en ecologische gevolgen. De regels die voor het containervervoer gelden komen ook aan bod. Denk daarbij aan regels over het vastzetten van de containers. De antwoorden bieden handvatten om te bepalen of er verbeterpunten zijn en of er aanpassingen moeten worden doorgevoerd in de nationale en internationale regels, procedures en samenwerkingen.
Daarnaast is de commissie van mening dat de antwoorden van de specialisten wellicht kunnen helpen bij het verdere opruimwerk in het getroffen gebied. Deze werkzaamheden zijn ook nog steeds bezig.

De eerdere opruimactie op Terschelling.

Plenaire vergadering

Het overleg van de vaste Kamercommissie met de deskundigen kan bijgewoond worden door publiek. Je kunt het overleg ook volgen via de website van de Tweede Kamer. 10 april geldt als voorbereiding op een plenaire vergadering, die de Tweede Kamer over de ramp houdt. Voor die samenkomst is nog geen exacte datum bekend.

Lees ook:

Omslagfoto en foto: Ritzo ten Cate /CC BY-SA 2.0

Tags: , , , , , Last modified: 8 oktober 2019
Sluiten