Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Voorbeschouwing WK met Marit Bouwmeester

12:57

Op donderdag 14 april begint in Riviera Nayarit, Mexico, het WK in de Laser Radial-klasse. Olympisch zeilster Marit Bouwmeester, Talentploegzeilsters Daphne van der Vaart en Maxime Jonker doen mee aan dit WK. Van donderdag 14 april t/m woensdag 20 april staan in totaal 14 races op het programma. In tegenstelling tot in de andere Olympische zeilklassen worden in de Laser Radial-klasse geen medalraces gevaren. Wel zijn er twee schrapresultaten mogelijk, één na meer dan vijf en de tweede na meer dan tien wedstrijden.

Marit Bouwmeester, WK OmanMarit Bouwmeester: “Het WK begint donderdag. Dit wordt een lang evenement, zeven dagen lang staan er twee wedstrijden per dag op het programma. Ik zie dit evenement als een ‘performance event’. Ik wil hier echt laten zien wat ik kan. Maar ik heb vooraf niet getraind op deze locatie. We zijn zo laat mogelijk ingevlogen, pas vijf dagen voor het toernooi. Dit omdat ik zoveel mogelijk tijd in Rio wil trainen, daar ligt een veel grotere uitdaging. Rio is zo’n lastige plek. Veel verschillende banen, een paar in de baai en een paar op zee. Er zijn zoveel variaties daar, ik moet daar zoveel mogelijk tijd in steken.”

Kans op derde wereldtitel

Al twee keer eerder, in 2011 en in 2014, pakte Bouwmeester de wereldtitel. En vorig jaar werd de Friese zeilster tweede op het WK in Oman. Bouwmeester: “Ik wil hier in Mexico heel graag voor de derde keer wereldkampioen worden. Vorig jaar was nogal pijnlijk, een tweede plaats met een gelijk aantal punten als de winnaar.”

Marit Bouwmeester, Delta Lloyd Regatta 2015Bouwmeester: “De omstandigheden hier zijn heel eerlijk. Tenminste, dat is mijn inschatting nu. Redelijk vlak water, korte golven, stabiel zeewind-patroon. Iedereen gaat hier heel goed varen. Het zal heel dicht op elkaar zitten. Er zijn ook geen andere landen die hier al heel lang vooraf hun kamp opgeslagen hebben. De hele top 20 van de wereld focust zich op Rio. Het wordt een eerlijk WK. Dat zeg ik nu, zal je zien, volgende week is alles anders…..”

 

Tags: Last modified: 19 april 2016
Sluiten