Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Vendée Globe: nog anderhalve maand

13:01

Vendee Globe

Vendee Globe

Op 10 november vertrekken negentien solozeilers uit Les Sables d’Olonne voor de zwaarste solozeilrace ter wereld: de Vendée Globe. Een prachtige video en een kort overzicht van de buitenlandse deelnemers.

Vendee Globe

Op 10 november vertrekken negentien solozeilers uit Les Sables d’Olonne voor de zwaarste solozeilrace ter wereld: de Vendée Globe. Een prachtige video en een kort overzicht van de buitenlandse deelnemers.

Alleen de meest ervaren solozeilers halen de eindstreep. Van de 29 deelnemers in de editie van 2008-2009 finishten er elf. De overige achttien moesten de wedstrijd voortijdig verlaten. Vijf van hen verloren of braken hun mast.

Koppen tellen
De Vendée is traditioneel een Frans feestje en van de negentien deelnemers zijn er dan ook twaalf afkomstig uit Frankrijk. We geven een overzicht van de buitenlandse deelnemers.

Onder de deelnemers van de 2012-2012 editie van de Vendée Globe bevindt zich één vrouw, de Britse Samantha Davies, die in de vorige editie de vierde plaats behaalde. De eveneens uit Groot-Brittannië afkomstige Alex Thomson en Mike Golding zijn ook van de partij.

Alex Thomson startte twee keer eerder in de Vendée Globe, maar zeilde hem nooit uit. We kennen hem verder van de Barcelona World Race, waar hij door een acute blindedarmonsteking niet kon deelnemen en toen werd vervangen door onze eigen Wouter Verbraak. Ook brak Thomson in juli dit jaar het trans-Atlantisch snelheidsrecord door in 8 dagen en 22 uur de 2800 mijl van New York naar Lizard Point, Groot-Brittannië af te leggen. Het oude record van tien jaar geleden stond toevallig op naam van de Zwitser Bernard Stamm, die ook deelneemt in deze editie van de Vendée Globe. Veteraan Mike Golding neemt voor de vierde keer deel aan de wedstrijd.

Aan buitenlandse deelnemers hebben we verder nog de Frans-Italiaanse Alessandro Di Benedetto, de Spanjaard Javier Sansó en de Zwitsers Bernard Stamm en Dominique Wavre. Di Benedetto doet voor de eerste keer mee, maar heeft zich reeds bewezen door het hele parcours rond de wereld non-stop en solo te zeilen in een 6,50 meter jacht. Aan ervaring geen gebrek. Nu moet hij het opnemen tegen de heersende wereldtop in de Open 60-klasse.

Javier Sansó doet voor de tweede keer mee, nadat hij in 2000-2001 moest opgeven door roerproblemen van zijn toen al acht jaar oude boot. Nu heeft hij de beschikking over een nieuw racemonster. Sansó heeft drie keer deelgenomen aan de Transat Jacques Vabre en werd vierde in De Barcelona World Race van 2008-2009.

Ook beide Zwitsers hebben vaker deelgenomen aan de race rond de aardbol. Bernard Stamm moest de afgelopen drie edities opgeven of kon ueberhaupt niet starten vanwege materiaalproblemen. De 48-jarige Zwitser heeft ongeveer alles gevaren wat er maar te zeilen valt en heeft de Velux 5 Oceans van 2007 en de Around Alone race van 2003 op zijn naam staan.

De wedstrijd
De Vendée Globe is een non-stop solozeilrace rond de wereld en werd in 1989 voor het eerst gevaren en heeft sindsdien iedere vier jaar plaatsgevonden. Vanwege de fysieke en mentale uitdaging moeten de deelnemers vooraf een uitgebreide medische keuring doorstaan en een flink aantal kwalificatiemijlen afleggen.

Het evenement is opgericht door de Fransman Philippe Jeantot. Jeantot had in de jaren ervoor tweemaal de BOC-challenge gewonnen, de voorloper van de Velux 5 Oceans. De race start in Les Sables-d’Olonne en voert de deelnemers met de heersende winden mee via Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika en Kaap Leeuwin, Australië over de zuidelijke Grote Oceaan naar Kaap Hoorn, vanwaar de vloot weer huiswaarts keert.

Kijk voor meer informatie op www.vendeeglobe.org

Tags: Last modified: 2 oktober 2012
Sluiten