Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Spectaculaire openingsdag WK Hyères

13:14

Op de openingsdag van de World Sailing Wereldbekerwedstrijden in Hyères presteren de Nederlandse zeilers wisselend. In de FX-klasse zijn alle ogen gericht op Nina Keijzer en Claire Blom. Dit is het laatste Nederlandse team dat alleen deze week nog kan voldoen aan de eis van NOC*NSF voor een kwalificatie op naam voor de Olympische Spelen. De eis is op dit evenement vastgesteld op top zes in de op land geschoonde eindrangschikking. Op de eerste wedstrijddag stond een zeer krachtige wind, variërend van 20 tot meer dan 25 knopen. Beste Nederlanders op 27 april waren Nacra 17-zeilers Mandy Mulder en Coen de Koning. Ze staan derde in het Nacra klassement.

Olympische 49erFX kwalificatie Rio 2016

Zoals gebruikelijk is op de avond voorafgaand aan deze World Sailing Wereldbekerwedstrijden de kwalificatielimiet vastgesteld op basis van de kwaliteit van het veld. Er ontbreken in Hyeres vier topteams uit de top 10 landen, waaronder Wereldkampioen Spanje. Op basis hiervan is het criterium voor de NOC*NSF-kwalificatie aangescherpt en vastgesteld op top zes in de op land geschoonde eindrangschikking.

De 49erFX vloot kwam nog niet in actie op 27 april. Er stond te veel wind in het Zuid-Franse Hyères om de vrouwen in de 49erFX het water op te sturen.

Mulder en De KoningMeer controle zonder spinnaker

De bovengrens van de wind voor de Nacra klasse is 25 knopen. Als er meer wind staat worden de catamarans onbeheersbaar. Slechts één wedstrijd zeilden de Nacra-teams, waarschijnlijk met meer wind dan 25 knopen. Mandy Mulder en Coen de Koning scoorden een derde plaats en staan voorlopig derde in het klassement.

Mandy Mulder gaf de volgende verklaring: “We waren niet echt aan het tellen op welke plek we lagen,” zei ze met een beetje een glimlach. “Het was echt overleven. De boot overeind houden. Wij besloten niet de spinnaker te zetten bij de bovenboei, dat was onze redding. Er gingen een hoop om.”

Heiner en van Schaardenburg

Heiner en Van SchaardenburgAndere Nederlanders die het goed deden waren Laser zeilers Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg. Heiner scoorde een zevende en een vierde plaats en staat daarmee vierde in het klassement. Teamgenoot Rutger van Schaardenburg scoorde een 10 en een twee en volgt Heiner op de voet in het klassement op een vijfde plaats.

Van Schaardenburg zei na afloop: “100 dagen tot Rio. Ja het ging best goed. Veel wind, best pittig. Tegen het randje om lekker te racen. Twee goede races gevaren. Tiende plaats is best ok in dit sterke veld. Maar de eerste race ging ik te langzaam. Mijn coach zei dat ik harder moest hangen. Dat heb ik gedaan en dat betaalde,” besloot Van Schaardenburg met een glimlach.

470 vrouwen Zegers en Van Veen achtste

Zegers en Van VeenRecent pakten ze de zilveren medaille op het open Europese Kampioenschap. Op 27 april begonnen Afrodite Zegers en Anneloes Van Veen niet heel sterk met een 15de plaats. Maar het team herstelde zich in race twee met een vijfde plaats. Ze staan achtste in het klassement.

“In de eerste race hadden we de verkeerde strategie,” laat Zegers weten. “We wilden door het midden op de vlagen varen. Maar je moest echt aan de buitenkanten zitten. Dat hebben we redelijk goed hersteld in race twee.”

Van Veen voegde eraan toe met een tevreden glimlach: “Voor de wind wonnen we heel veel in die laatste race. We hebben de spinnaker wel gezet, bij de meesten ging die eraf. We zaten met z’n tweeën helemaal achter in de boot. Spectaculair.”

Lilian de Geus 14de in klassement

Windsurfster Lilian de Geus kwam drie keer in actie op 27 april. Ze scoorde een 15de, 24ste en achtste plaats. Hiermee staat de Geus 14de in het klassement.

Coach Jacco Koops zei het volgende: “In de eerste race had Lilian een slechte start dan doe je daarna niet meer mee. In de tweede race ging ze van plek zes naar 25. Ze zat twee keer naast een radicale windshift. In race drie ging het best goed. Het waaide heel hard, zo’n 30 knopen. Ook heel radicaal.”

 

Tags: Last modified: 2 mei 2016
Sluiten