Actueel, Nederlandse wedstrijden, Nieuws

Veel topzeilers naar Ronde om Texel

09:18

Op zaterdag 6 juni staat de ’s werelds grootste catamaran race op de agenda. Windsurfers en catamaranzeilers starten in de ochtend ter hoogte van Paal 17 aan de Ronde om Texel. Dit jaar verschijnen net als vorig jaar weer grote namen aan de start.

38e Ronde om Texel

Karel Begemann bij Ronde om TexelOp 6 juni zal de 38e Ronde om Texel plaatsvinden. In 1977 was het duo Martin van der Wal en Henk Koopman van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW) de eerste die het avontuur aandurfde. In iets meer dan 6 uur zeilden ze rond het eiland met een Hobie Cat 16, toen een geweldige prestatie. Tegenwoordig staat het Ronderecord op iets meer dan 2 uur. Vanwege het grote succes van deze officieuze ronde om het Waddeneiland besloten de leden van de KZVW om in 1978 de eerste officiële Ronde om Texel te organiseren. Die eerste keer verschenen er 84 catamarans aan de start, waarvan 68 de finish haalden. In 38 jaar is de Ronde uitgegroeid tot een waar zeilspektakel waar 250 catamarans en 50 windsurfers aan deel kunnen nemen.

Bekende namen aan start

Het aantal aanmeldingen loopt naar verwachting, met ook dit jaar weer enkele vertrouwde namen. Bij de catamarans gaan Oscar Zeekant & Karel Begemann de uitdaging weer aan. Na hun overall winst in 2013 staan ze dit jaar opnieuw samen aan de start. En Xander Pols & Stefan Dubbeldam, die in 2014 als tweede over de finish kwamen, gaan ook weer voor een podiumplek. Oud-Olympisch zeiler en meervoudig Rondewinnaar Mischa Heemskerk en Eduard Zanen, de ‘vliegende Hollanders’ die vorig jaar opzien baarden met hun zelf verbouwde M20 foiling catamaran zijn weer van de partij.

Surfveld van wereldniveau

Bij de windsurfers gaat Dennis Littel, de winnaar van 2014, uiteraard proberen zijn titel te verdedigen. Maar hij moet het in deze ONK Marathon Windsurfen wel opnemen tegen Nederlandse surftoppers als oud-Olympisch RS:X surfer en wereldkampioen (RS:X en Formula) Casper Bouman, de talentvolle Kiran Badloe, surfer in de Nederlandse Olympische zeilpoeg en momenteel 11e op de ISAF wereldranglijst. De Texelaar en Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, die een thuiswedstrijd vaart neemt ook dit jaar weer deel. Dorian is echter niet de enige Van Rijsselberghe, ook zijn oudere broer Adriaan, Nederlands kampioen Windsurf Slalom van 2014, zal aan de start verschijnen.

Inschrijvingen nog open

De inschrijving voor zowel de Ronde om Texel als de Ronde om Texel Windsurfen – het ONK Marathon Windsurfen – is nog open. Catamarans profiteren nog tot maandag 11 mei van de early bird korting à € 35,-. Voor de windsurfers geldt de early bird korting tot woensdag 13 mei aanstaande en bedraagt de korting € 20,-.

Meer informatie www.roundtexel.com

 

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten