Nederlandse wedstrijden, Wedstrijden

Mee aan boord tijdens Ronde Texel

Collega Sophie deed mee aan 's werelds grootste catamaranwedstrijd

22:53

Afgelopen weekend was de Ronde om Texel, ‘s werelds grootste catamaranwedstrijd. Na twee jaar wachten gingen 271 catamaranzeilers en windsurfers met elkaar de strijd aan rond het eiland. Naast de befaamde wedstrijd op zaterdag, waren er windfoil en kitefoil wedstrijden. Ook was er het vierdaagse WAVES-festival met live optredens, je verveelde je geen seconde bij paal 17.

Het concept van de Ronde om Texel is simpel: drie keer rechtsaf slaan om zo snel mogelijk het eiland te ronden. Toch komt er een hoop bij kijken. Niet alleen de voorbereidingen zijn tijdrovend, ook kom je tijdens de ronde op elke hoek weer voor nieuwe verassingen te staan. Gedurende de 100 kilometerslange wedstrijd kan er van alles gebeuren. Dat bleek maar weer afgelopen zaterdag, toen ik zelf meevoer.

Wedstrijd naar de start

Een drukte van jewelste. Bij paal 17 op Texel krioelt het van de zenuwachtige zeilers die zich klaar maken voor de 43e editie van de Ronde om Texel. De wedstrijd begint eigenlijk al in de rij voor de veerboot, waar catamarantrailers elkaar inhalen om zo snel mogelijk op het strand te komen. Daarna is het een wedstrijdje boot klaarmaken, zoveel mogelijk oefenrondjes varen en studeren op de route en regels. Op vrijdag is er een spectaculaire tocht om de Noord met harde wind. Na afloop worden gauw de opgelopen schades gerepareerd, opdat de boten zaterdag zonder problemen kunnen starten.

Op zaterdag om 10:40 vertrekken er 233 catamarans en 38 windsurfers. Het zijn milde weersomstandigheden, minder wind dan vrijdag maar zeker genoeg wind om te zeilen. Hoewel de wind op Texel vaak vanuit het zuidwesten waait, komt hij vandaag uit het noordoosten. Milde wind en vanuit een ongewone richting komt mij wel goed uit, gezien mijn teamgenoot en ik niet zo zwaar zijn en voor ons elke windrichting op Texel nieuw is. Dit is onze eerste keer varen op Texel. Met 233 catamarans liggen we bij de start, maar we starten laat omdat we onverwachts het grootzeil opnieuw moeten hijsen.

De start van de Ronde om Texel. Texel2022_©LaurensMorel

Drie keer rechts af

Na het eerste stuk opkruisen met wind tegen stroming, zeilen we halve-wind naar de VC-boei ten oosten van het eiland. Op het Wad is het opletten geblazen met ondieptes en sommige boten lopen dan ook vast met hun zwaarden of foils. Onze Nacra 570 heeft een skeg in plaats van zwaarden, hierdoor nemen we ongehinderd overal de binnenbocht. Als een soort Pac-Man halen we bootje voor bootje in en we vliegen met de spinnaker over het Wad. De top 50 is in zicht.

Catamarans voor de vuurtoren van Texel. Texel2022_©LaurensMorel

Onder Oudeschild valt echter de wind helemaal weg en de windrichting en sterkte veranderen constant. Ondanks de windshifts laten we de spinnaker staan, wat ons de kop kost. Een onverwachtse vlaag komt halve wind binnen en we slaan om.

Nadat we onze winst hebben ingeleverd komen we al gauw aan bij het Molengat. Hier krijg je te maken met de overstekende veerboot en kom je in een klotsbak met flinke stoming terecht. Na deze rodeorit krijgen we wind van het koufront wat de hele dag al twijfelend voor de kust hangt. Opkruisen met flinke snelheid voor de eindsprint!

Vader en zoon winnen de ronde

Een kleine drie en een half uur na de start vliegen Eric en Niels de Haas met hun Nacra F20 over de finish. Vader en zoon pakken de Line Honours. Wereldkampioen Mischa Heemskerk was hun eigenlijk voor, maar vergat zijn tracker mee te nemen, wat een diskwalificatie opleverde. Hetzelfde overkwam Olympisch zeiler Thijs Visser, die als derde over de finish kwam.

Eric en Niels de Haas winnen de Line Honours Texel2022_©LaurensMorel

De overall winnaar op handicap bij de duo-handed was Wik Becker en bij de single-handed Martin Maat. Freerk Blom finisht als eerste windsurfer en laat olympisch kampioen Kiran Badloe en wereldkampioen Lilian de Geus achter zich. Hij wordt hiermee Nederlands Kampioen lange afstand. de Geus ontving de Peter Volwater wisselbokaal. Zij voltooide als enige vrouwelijke windsurfer de ronde. Klik hier voor alle resultaten.

Omslagfoto: Texel2022_©LaurensMorel

Tags: , Last modified: 23 juni 2022
Sluiten