Nieuws

Ronde om Texel: ‘s werelds grootste catamaran-race start op 22 juni

13:30

Nog even geduld en dan doen honderden catamarans een poging om (zo snel mogelijk) om het eiland Texel heen te varen. Op zaterdag 22 juni gaan de boten voor de 42ste keer de strijd met elkaar aan op de wateren rondom het eiland tijdens de Ronde om Texel. Door de vele deelnemers, variërend van echte wedstrijdzeilers tot recreatieve zeilers, is het de grootste catamaran-race ter wereld!

Het concept van de wedstrijd is simpel: na de start rechtsom het eiland en zorgen dat je zo snel mogelijk finisht. Vanwege het uiteenlopende deelnemersveld hebben de zeilers verschillende doelen voor ogen: als snelste finishen of überhaupt de eindstreep halen. Circa 50% van de deelnemers zijn echte wedstrijdzeilers en de andere helft bestaat uit recreatieve zeilers voor wie finishen en meedoen belangrijker zijn dan winnen. Wil jij ook meedoen? Schrijf je dan in via deze link!

Waves Festival

Vorig jaar deden er 295 deelnemers mee aan de Ronde en dit jaar hoopt de organisatie nog meer zeilers te verwelkomen. Mede door de uitbreiding van het evenement met het Waves Festival. Dit is een watersport- en muziekfestival gestart door tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe.

(c) Niels Smit – www.bootinbeeld.nl

Ook een spektakel voor publiek

De afgelopen jaren is de Ronde om Texel uitgegroeid tot een groots publieksevenement met ongeveer 10.000 enthousiastelingen op het strand en nog eens duizenden bij de Vuurtoren en in Oudeschild. Voor de toeschouwers is het schitterend om te zien hoe de boten gereed worden gemaakt en via de vaak heftige branding het water op gaan. De startlijn ligt vlak voor de kust en wordt gemarkeerd door twee grote startschepen en een helikopter met rooksignalen. Vlak voor het startschot klinkt, is de spanning op het strand goed merkbaar.

Nieuw record?

Na de start vinden er op het strand diverse publieksactiviteiten plaats, zodat de duizenden toeschouwers op het strand kunnen blijven genieten tot de finishers weer in zicht zijn… Meestal zijn de eerste zeilers al na zo’n drie uur weer in beeld. In 2009 was dat zelfs al na twee uur. Dat jaar hebben Herbert Dercksen en Mark Bulkeley het Ronderecord gezet op 2 uur, 7 minuten en 2 seconden. Zal dat record dit jaar worden verbroken?

(c) Sander van der Borch

Win een VIP-tour!

Zie je het ook wel zitten om samen met bijvoorbeeld je vriend, vriendin, moeder of broer de Ronde om Texel vanaf een TX44 bekijken? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op deze VIP-tour is de wedstrijdorganisatie vertellen waarom jij deze prijs moet winnen. Ook vragen ze je om te laten weten wie je mee zou willen nemen. Deze actie loopt tot vrijdag 7 juni.

Zet 22 juni in je agenda

In de rubriek Lezen, kijken, doen van Zeilen staat dat de Ronde om Texel op zaterdag 29 juni start. Dit is NIET juist, want de wedstrijd vindt een week eerder plaats, op 22 juni.

Bekijk hieronder een video over de Ronde om Texel:

Bekijk nog een video:

Ronde om Texel 2019 from Videolux Productions on Vimeo.

 

Omslagfoto: Niels Smit – www.bootinbeeld.nl

Tags: , , , , , , Last modified: 6 juni 2019
Sluiten