Actueel, Nieuws, Video

Postma vecht zich terug in de voorhoede

15:18

De olympische Finn-zeiler Pieter-Jan Postma had een slechte start op het WK Finn in Nieuw-Zeeland, maar wist zich op dag twee te herstellen. Na een 27e en 29e plek op dag één, zeilde Postma dinsdag naar een 5e plek. Na twee dagen staat Postma nu op een 18e plek in het klassement.

Pieter-Jan PostmaAan de leiding in het klassement gaat de winnaar van de derde race (en tevens regerend wereldkampioen) Giles Scott (GBR). Andrew Murdoch (NZL) staat op de tweede plek, gevolgd door Edward Wright (GBR). Over zijn teleurstellende eerste dag zei Postma na dag twee het volgende: “Ik was aan het zoeken naar de juiste strategie, normaal heb ik daar nooit problemen mee. We hebben vandaag een paar dingen veranderd en nu was het beter.”

Benedenwinds is winst pakken

Door een gebrek aan wind kon er dinsdag slechts één wedstrijd worden gezeild. Postma gaf na afloop de volgende analyse: “Het was lastig racen vandaag, veel stroom en je moest een goede start hebben. Starten bij de boei leek de beste optie. Ik was ook goed weg en klapte meteen terug voor het hele veld langs, maar het was niet genoeg. Er was teveel stroom aan die rechterkant. Dus ik kwam als 25e rond de eerste bovenboei. Maar daarna ging het steeds beter. Op het eerste en op het tweede benedenwindse rak pakte ik beide keren tien boten, dus het was uiteindelijk een goede race.”

Op weg naar Rio

Postma bereidt zich voor op zijn derde Olympische Spelen. Om deel te kunnen nemen aan de Spelen in Rio de Janeiro 2016 moet de Friese zeiler Nederland nog kwalificeren als land. De nationale selectie heeft hij al gewonnen en met een derde plaats op het olympische testevenement dit jaar voldoet Postma ook aan de eis van NOC*NSF.

In totaal doen er 23 landen mee aan de Olympische Spelen in de Finn-klasse. Dertien landen zijn al geplaatst. Tijdens het WK 2015 worden weer vier landen bepaald. Dan resteren nog zes landenplekken die worden verdeeld onder de beste Finn-zeiler per continent. Reeds geplaatst zijn Australië, Amerika, Brazilië, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Slovenië en Zweden.

Beeld International Finn Association

Tags: , , Last modified: 26 november 2015
Sluiten