Wedstrijden

Team DutchSail ‘vliegt’ naar overwinning in de 69F-klasse

08:31

Het Nederlandse Team DutchSail – Janssen de Jong heeft de eerste editie van de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup gewonnen. Eigenlijk zou de Youth America’s Cup momenteel in Nieuw-Zeeland worden gevaren, maar vanwege de inreisbeperkingen door corona werd dat evenement gecanceld. De foilende 69F-zeilers hijsden wel de zeilen in Gaeta (Italië) voor de Liberty Bitcoin Youth Foiling World Cup, een regatta die internationaal wordt gezien als de vervanging van de Youth America’s Cup.

Bij Team DutchSail – Janssen de Jong waren in totaal negen talentvolle Nederlandse zeilers, van 18 tot 26 jaar, bij het project betrokken geweest. In Gaeta maakten Cas van Dongen, Scipio Houtman, Ismene Usman en Sarah Bos en  coach (en oud Finn-zeiler)Pieter Jan Postma hun opwachting. Zij plaatsten zich zondagmiddag 7 maart als eerste voor de finale van de Liberty Youth Foiling Gold Cup. De kwalificatieserie duurt voor de overige zeven teams nog tot en met 9 maart. Van de acht deelnemende teams gingen er uiteindelijk zes door naar de finale op woensdag 10, donderdag 11 en vrijdag 12 maart.

De grote winnaar

Op de eerste finaledag (vier wedstrijden) pakte het Nederlandse team al de leiding en donderdag 11 maart won zij alle zes de wedstrijden die voor die dag gepland stonden.  Zij verstevigde daarmee de leidende positie in Cup. Met vrijdag nog tien races op het programma, waarvan de laatste om dubbele punten gaat, stond het team er uitstekend voor.

Maar, de laatste dag liet de wind het afweten en zijn er geen races meer gevaren. Toch was het geen probleem om een winnaar te kronen, want de koploper, Team DutchSail – Janssen de Jong, stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het Italiaanse Young Azzura en het Chinese RKYC Team Agiplast maken het podium compleet. Klik hier voor de volledige uitslagenlijst van de race.

1. Team DutchSail – Janssen de Jong – NED 65 punten
2. Young Azzura – ITA – 47.5 punten
3. RKYC Team Agiplast – HK – 42 punten
4. Kingdom Team – EUR – 32.5 punten
5. Southern Challenge – USA – 30 punten
6. One Switzerland – SUI – 26 punten

7. Youth Bravo Espana – ESP
8. Xela Racing – NOR

Het beste naar boven halen

Coach Postma vertelt: “We hebben in het verleden in andere professionele campagnes gezien dat een goede voorbereiding het verschil kan maken. Dat zie je hier ook, de top drie bestaat uit teams die allemaal een lange voorbereiding hebben gehad. Investeren, kennis delen en elkaar vertrouwen dat zijn de bouwstenen van deze campagne geweest. Het verschil is denk ik dat wij echt de diepte in zijn gegaan. Wat zijn je drijfveren, wat zijn je uitdagingen en daar hebben we de laatste maanden hard aan gewerkt. Daardoor kunnen we hier presteren onder druk. We groeien, het beste komt in ons naar boven.”

Omslagfoto: © Marta Rovatti Studihrad / 69F Media

Tags: , , , , Last modified: 13 maart 2021
Sluiten