Actueel, Nieuws

Postma EK Finn “Blij met wat er op het bord staat”

21:45

Pieter-Jan Postma begon vandaag 19 maart zijn Europees Kampioenschap in de Olympische Finn klasse. De zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg liet na afloop weten blij te zijn met de score die er op het bord stond aan het einde van de dag. Het duurde lang voordat er gestart kon worden, maar ook daarna bleef de wind licht en zeer onstabiel.

Vormbehoud aantonen
De Friese zeiler (foto rechts archief) heeft al een Olympische nominatie op zak. Hij eindigde als tweede op het WK Finn in december 2011. Tijdens dit Europees Kampioenschap kan Postma vormbehoud aantonen om zijn nominatie uiteindelijk om te zetten in een Olympische kwalificatie. De eis daarvoor is een resultaat bij de top 4 landen en bij de eerste 7 deelnemers op dit evenement.
Ritme en energie verdelen
Postma gaf een korte toelichting. “Ik gebruik dit evenement om een standaardisatie te trainen in mijn voorbereiding op een groot evenement. Voor dit EK, voor het aankomende WK en voor de Olympische Spelen zoek ik naar dezelfde aanpak. Ik wil met meer energie een serie in gaan en mijn energie beter verdelen. Tijdens het WK in Perth ging ik anders om met de energie van een goede dag in tegenstelling tot een slechte dag. Dat moet hetzelfde worden. De dag op het zelfde moment en manier afsluiten. Een ritme aanhouden.”

Blij met wat er op het bord staat
“Vandaag was een lastige dag. Ik had twee grandioze starts. Maar de wind was heel wisselend. Ongeveer acht knopen (windkracht 2). Al met al ben ik blij met wat er op het bord staat. Er doen meer dan 60 zeilers mee, dus je kan ook tegen 60 punten aanlopen. Sommige toppers hebben nu al twee slechte resultaten staan. In Perth waren de omstandigheden soms wat eenzijdig. Ik ben blij met de uitdaging die hier geboden wordt.”

Uitslagen top tien dag 1 na 2 races:
1 ESP 100 Rafael Trujillo 5
2 RUS 9 Eduard Skornyakov 10
3 AUT 3 Florian Raudaschl 10
4 SLO 573 Vasilij Zbogar 12
5 NED 842 Pieter-Jan Postma 13
6 CRO 524 Ivan Kljakovic Gapspic 18
7 UKR 1 Oleksiy Borisov 22
8 GER 151 Matthias Miller 23
9 TUR 21 Alican Kaynar 26
10 SWE 6 Bjorn Allansson 27

Event website: www.finneuropeans.org/ec2012

Bron: www.watersportverbond.nl

Foto: AP

Tags: , , Last modified: 30 maart 2012
Sluiten