Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Pil doet 470-zeilster beter zien

15:42

Topzeilster Lobke Berkhout slikt sinds kort een pil, die haar op het water beter en sneller moet laten zien.
Topzeilster Lobke Berkhout slikt sinds kort een pil, die haar op het water beter en sneller moet laten zien.

“De tablet zorgt dat een bepaalde stof in de ogen wordt aangevuld, die er voor zorgt dat je sneller weer scherp ziet. Door schittering op het water of fel licht heb je weleens dat je vlekken ziet. Het oog heeft even tijd nodig om hiervan te herstellen. Door de tablet te gebruiken, gaat dit veel sneller. Het blauwe licht is het meest schadelijk voor je ogen. Als zeilsters heb je veel te maken met blauwe luchten, blauw water, weerkaatsing van zonlicht, waardoor je zicht wordt beperkt.”
Lobke gebruikt het vitaminen tablet een maand. Haar coach Jacco Koops experimenteert er al langer mee.
Het is voor het eerst dat de 470-zeilsters over de door DSM ontwikkelde pil spreken. “We kunnen het nu wel vertellen, omdat de tijd voor ons concurrentes toch te kort is om er nog mee te beginnen. Het duurt een half jaar voordat je het beste resultaat bereikt. Het effect gaat heel geleidelijk.’’

Alleen Lobke slikt de tablet. “Ik heb besloten om het niet te doen,” vertelt stuurvrouw Lisa. “Ik probeer mijn winst te behalen met het schoonhouden van mijn zonnebril. Ik heb ondermeer speciale glazen.”
Naast de pil zijn de zeilsters al twee jaar met EyeGym bezig. Een internet trainingsprogramma dat ook door de olympische hockeydames en beach volleybalsters wordt gebruikt. ‘’Het helpt je om beter diepte te zien. Om snellere schakelingen te maken tussen wat je ziet en met je handen doen. Hier heb je allerlei oefeningen voor.”
Al eerder experimenteerde Lobke, die toen nog zeilde met Marcelien de Koning, met een speciale bril waardoor hun coach Jacco Koops precies kon zien waarna zijn pupillen keken. “Door de bril zag hij waar onze focus lag, maar met dit experiment zijn we gestopt. Er zijn zoveel innovaties. Je moet keuzes maken.”

Tekst Eric van Staten
Foto Richard Langdon

Tags: , Last modified: 29 maart 2012
Sluiten