Wedstrijden

Berkhout en Zegers moeten terugknokken na teleurstellend 470-EK

16:57

Lobke Berkhout (40) en Afrodite Zegers (29) zijn op het Europees Kampioenschap zeilen in de 470-klasse als zestiende in het klassement geëindigd. Dit evenement werd van 3 tot en met 7 mei in Vilamoura (Portugal) gehouden. Onlangs werd op hetzelfde water het WK gevaren. Toen greep het 470-duo net naast de wereldtitel, want ze pakten het zilver. Tijden het EK ging de overwinning naar de Franse Camillle Lecointre met Aloise Retornaz.

Het EK kenmerkte zich door heel weinig wind en verliep vanaf het begin niet naar behoren. Het hele toernooi deden de dames hun best om betere resultaten te behalen. “De combinatie van hier te lang zijn, licht weer, tweede keuzemateriaal en de spanning die eraf is, zorgt ervoor dat we de scherpte misten deze week,” vertelde Lobke na afloop. “Foute beslissingen worden op dit niveau direct afgestraft. Alles moet kloppen. Dan moeten we erdoorheen vechten. Dan zijn we nog niet vrij genoeg in ons hoofd om daar snel uit te komen. Het zijn split-second beslissingen. Duurt het te lang, dan missen we onze ‘lane’, de volgende windshift en  de goede positie. Dan zit het ook nog eens allemaal tegen en dan kom je in een neerwaartse spiraal, met een gele vlag, een te vroege start. En wat dan ook niet helpt is dat we geen snelheid over hebben, met ons materiaal op dit EK.”

Waardevol leermoment

“Halverwege de week komen we elkaar dan wel tegen, ook met de coach. Dat was een waardevol leermoment. Hij is ook een perfectionist en het is dan teleurstellend. Hoe helpen we ons dan uit zo een moment? We moeten samen met de coach die puzzel oplossen. Op de Spelen ga je ook zo een dag tegenkomen, dan moet je ook de knop om kunnen zetten. Vooral omdat je niet van voren vaart worden onze zwakke plekken goed duidelijk. Dat is het voordeel. Dat merk je minder snel als je voorin vaart, daar is het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Daar hebben we gedurende de week goed over gesproken. Er zijn harde woorden gevallen over de goede en minder goede eigenschappen van ons allebei en hoe we elkaar toch scherp moeten en kunnen houden.”

“Er gingen ook dingen goed. De starts waren beter, voor de wind zeilden we constanter. De laatste race had ook een winnende kunnen zijn. Het liefst gaan we zo snel mogelijk weer het water op. We willen onszelf terugknokken. We weten dat we het kunnen, niet zo lang geleden lieten we dat op het WK nog zien. Daar vertrouwen we op.”

Benieuwd naar alle resultaten? Klik dan hier.

Omslagfoto en foto: Sailing Energy

Tags: , Last modified: 10 mei 2021
Sluiten