Actueel

Nu in Zeilen: Berkhout en Zegers op weg naar goud

16:30

Zin hebben ze wel, Afrodite Zegers en Lobke Berkhout. Maar tijd, dat is lastiger. Daarom staan we uiteindelijk op een zondagochtend op de steiger van de Haarlemsche Jachtclub voor een paar rakjes op de Mooie Nel. Berkhout vraagt het voor de zekerheid nog even: “Zijn spi en boom aan boord?” De wind haalt gelukkig nog iets aan; dit belooft een mooie ochtend te worden.

Het duurt in totaal zo’n drie overstagjes en Afrodite Zegers en Lobke Berkhout zijn ingeslingerd op Zoef. Het gemak waarmee ze de boot leren kennen, ‘problemen’ oplossen en over de beginnersfoutjes heen stappen, is leerzaam. Van die tien jaar leeftijdsverschil is weinig te merken. Er wordt vooral veel lol gemaakt, en de dames zien er ontspannen uit. Eind 2018 stapten ze bij elkaar in de 470, nadat Zegers de samenwer­king met Anneloes van Veen stop had gezet. Over de breuk eind 2018 vertelt ze: “Er was uiteindelijk te weinig chemie aan boord, wat ontzettend jammer is. Lobke is een pittige persoonlijkheid. Dat ben ik ook. Het kan knallen in de boot, gelukkig vooral positief. We krijgen energie van elkaar. Lobke heeft veel power, dat is wat ik nodig heb.”

Altijd thuis

Dat het powervrouwen zijn, wordt al snel duidelijk. Dit is niet gezellig een rondje Mooie Nel varen. Onze redactieboot Zoef wordt gepusht. Termen als weight in en tacking en aanwijzingen over (on)voldoende druk in de spinnaker vliegen over het dek. Intussen kletsen we over het gezins­leven en de schaarse vrije tijd. Berkhout woont met vriend Dennis van der Laan en dochter Belle in Hoorn. “Bij mijn gezin, familie en vrienden laad ik me op. Veertien dagen van elkaar gescheiden zijn is wel zo ongeveer de max. Belle is zes en een half jaar en zit nu in groep drie. Ze vertelt regelmatig trots dat haar moeder naar de Olympische Spe­len gaat. Maar het gemis zie ik ook bij haar.” Zegers daaren­tegen is meer een ‘zwerver’. Ze woont in Den Haag, is net verhuisd en leeft nog tussen de verhuisdozen. “Ik stoor me er niet aan. Ik kan overal mijn accu opladen, ben niet gebonden aan een vaste plek om me terug te trekken.”

Zeilen 02/2020

Hoe ziet de voorbereiding van Berkhout & Zegers in aanloop naar Tokio eruit? Wat is het mantra van de dames? Waarin vullen de twee elkaar aan? Hoe schatten ze zelf hun kansen voor Japan in? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 februari verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt
Tekst: Bertine van Dijk

Tags: , , , , , , , Last modified: 11 februari 2020
Sluiten