Nieuws

Nederlanders worden Duits Kampioen matchracen

12:56

Wanneer het Open Duits kampioenschap matchracen in Nederland wordt gehouden, dan kan het niet anders dan dat de Nederlanders daar vol opduiken. Zo ook het team Dutch Wave, in 2016 opgericht door Jelmer van Beek. Het team wist afgelopen weekend goed te varen op de Elliot 6M en kreeg uiteindelijk het goud in handen.

Medemblik
De Duitse zeilbond had als locatie Medemblik gekozen. De Nederlandse DMTRA organiseerde het event. Het was dus een ‘buitenlandse thuiswedstrijd’ voor het team, dat dit weekend bestond uit Jelmer van Beek (22, Groningen), Rob Sprij (25, Schiedam) en Huig-Jan Tak (22, Rotterdam).

Elf deelnemers, waaronder zeven Duitse, drie Nederlandse en één Pools team gingen vrijdag van start in de Elliot 6M boten. Met windkracht vier, toenemende tot vijf, ging het kampioenschap van start met een poulefase. Hierin strijden alle deelnemende teams een of meerdere malen tegen elkaar.

Halve finales
Met een eindstand van tien overwinningen en vier verlieswedstrijden was voor team Dutch Wave een plek in de halve finales gegarandeerd. Het Duitse team van Max Gurgel, nummer 38 op de wereldranglijst, kwam ongeslagen de poule door en maakte zijn rol als favoriet waar.

Tegenstander in de halve finale was het het Nederlandse Opportunity Match Race team onder leiding van DJ Korpershoek. Na drie spannende wedstrijden trok Dutch Wave met een 2-1 overwinning aan het langste eind. De finale tegen de nog steeds ongeslagen Max Gurgel was een feit.

De eerste finalewedstrijd won Dutch Wave vrij gemakkelijk. De tweede wedstrijd was een stuk moeilijker. In het laatste rak wisten de drie Nederlandser een achterstand in het laatste rak naar de finish goed te maken en slaagde ze erin Deutsche Meister te worden.

Minder dan een jaar geleden ben ik dit team begonnen en dan nu deze titel pakken is geweldig

– Jelmer van Beek

Volgende uitdaging: Oostenrijk
Schipper Jelmer van Beek is trots op het team. “In beide finales hebben we onze beste wedstrijden gezeild. Dat voelt heel erg goed. Minder dan een jaar geleden ben ik dit team begonnen en dan nu deze titel pakken is geweldig.”

Donderdag 20 juli vertrekt het team naar Oostenrijk. Op een bergmeer in Bregensz strijdt Team Dutch Wave van 21 tot en met 23 juli voor de Oostenrijkse titel.

Professioneel zeilen
Dutch Wave is in 2016 opgericht door Jelmer van Beek. Doel is deel te nemen aan de Professionele World Match Racing Tour. Deze tour heeft in het verleden bewezen vele succesvolle Volvo Ocean en Americas Cup zeilers voort te brengen.

Tags: , , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten