The Ocean Race

Interview Jelmer van Beek: van Optimist tot winnaar Ocean Race?

De jongensdroom van schipper Jelmer van Beek

10:02

Zeilen spreekt Jelmer van Beek op de St. Maarten Heineken Regatta 2022. Hij is 27 jaar, zeilt op het hoogste niveau en is schipper op de VO65 van Team Dutch Sail – Janssen de Jong. Wij mochten een dagje mee aan boord van de VO65. Tussen de gijpen door stelden we hem de volgende vragen.

Hoe ben je begonnen met zeilen?

“Mijn ouders hadden een huisje aan het Paterswoldsemeer in Groningen. Kanoën en roeien heb ik daar geprobeerd, maar zeilen stond met stip op nummer één. Ik begon met Optimist-wedstrijdjes in het noorden van het land. Al snel werden dat landelijke wedstrijden in een Laser. Ik heb veel bij het watersportverbond gezeild en op mijn 19de begon ik met het varen op grote zeilboten bij Team Heiner. Samen met tien jonge zeilers zat ik in een team en dat was voor mij dé kans om voor het eerst wedstrijden op grote boten te zeilen. Daar kregen we een boot ter beschikking en konden we intensief meevaren in het Nederlandse wedstrijdcircuit.”

Hoe ben je terechtgekomen bij VO65?

“Dat ging eigenlijk heel geleidelijk. Eerst voer ik op boten van 35 voet en deed ik veel offshore ervaring op. Toen kreeg ik de kans om mee te doen met alle klassiekers: de Sydney to Hobart Yacht Race, de Fastnet Race en de Caribbean 600. Via via kwam ik in contact met Sailing Holland, het management achter team Dutch Sail – Janssen de Jong. Ik hoorde dat ze, na destijds Team Brunel, door wilden gaan met hun VO65, ik had me toen direct aangemeld als jong talent.”

Racedag twee St. Maarten Heineken Regatta

En werd je direct aangenomen?

“Twee keer bellen en drie mailtjes om precies te zijn. Het ging niet vanzelf, maar ik ben heel blij dat ze me hebben meegenomen.”

Hoe heb je je opgewerkt tot schipper?

“Bij jeugdteam Heiner werd ik al gevraagd als schipper. Na mijn tijd bij Heiner zijn we met een deel van de jongens voor onszelf begonnen met matchracen, daar was ik ook schipper. Ik haal er veel voldoening uit om samen een mooi team te vormen. De druk en de verantwoordelijkheid doen mij goed. Het is een onwijs gave kans om schipper te zijn op zo’n VO65, maar het voelt niet onnatuurlijk. Alles is gewoon een stukje groter… de belangen, de boot, de krachten, etcetera.”

“Ik heb veel geleerd, maar het is goed dat de eigenaar van de boot gekozen heeft voor Carolijn Brouwer als schipper voor de komende Ocean Race. Zij heeft in 2017-2018 als eerste vrouw de (toen nog, red.) Volvo Ocean Race gewonnen, maar zelf heb ik natuurlijk ook de ambitie om ooit de Ocean Race te schipperen.”

Hoe gaan de voorbereidingen?

“We hebben een lange winter gehad. In december voeren we de Transatlantic naar Curaçao, maar sindsdien hebben we geen wedstrijden meer gezeild met deze boot, daarom is iedereen super enthousiast om weer te kunnen zeilen. Tijdens de St. Maarten Heineken Regatta doen er nog drie andere VO65’s mee, dat heb je niet zomaar in Europa. Dit is dus ook een goede voorbereiding. Hier op Sint-Maarten heb je alles wat nodig is voor een goede race. Elke dag zon, elke dag wind, maar het is ook uitdagend. Je vaart strak om het eiland heen, vlak langs rotsen en er zijn veel andere boten op het water. Ik ben daarom extra alert.”

“De samenwerkingen gaan goed. Racen is natuurlijk intens en er gebeurt een hoop, maar iedereen heeft één doel helder voor ogen: elke wedstrijd beter zeilen.”

Wat is je grootste droom?

“Met dit team de Ocean Race zeilen.”

Zeilen of winnen?

“Ik ben geneigd om te zeggen: ‘winnen’, maar we moeten ook realistisch zijn. Bij de Ocean Race is de winnaar vaak degene die als eerst begint met voorbereiden. Ik heb alle hoop dat wij snel kunnen beginnen met de officiële voorbereidingen. Er moet nog een hoop gebeuren, bijvoorbeeld als het gaat om de sponsoring.

Maar eigenlijk… eigenlijk wil ik gewoon winnen. Natuurlijk willen we winnen!”

Beeld: Laurens Morel , Brend Schuil

Tags: , Last modified: 24 maart 2022
Sluiten