Nieuws

Lol met de locals

08:30

Sinds 2012 zijn Ben en Ingrid onderweg met hun Contest 38S Blabber én een poffertjespan. Die pan speelt een belangrijke rol in hun zwervende bestaan door de Caraïben. “Dat vinden wij het allerleukste van reizen: contact leggen met de plaatselijke bevolking.”

Je leert een land pas echt kennen, als je contact weet te leggen met de bevolking. Bovendien: de inwoners weten vaak de leukste plekjes. Het leggen van een eerste contact is niet zo moeilijk – dat gaat vanzelf tijdens het inklaren, liften of een spelletje schaak of domino onder de amandelboom. Al die contacten smaken al snel naar meer, maar hoe pak je dat aan? Tijdens een bezoekje aan Nederland bedenken we een plan. Gewapend met een poffertjespan en foto’s en filmpjes over Nederland keren we terug naar onze Caraïbische stek. We ontdekken dat er nog een manier is om makkelijk contact te leggen: via de kinderen op school.

Inklaren

Eerst even terug naar onze eerste ervaringen met de locals. Zoals tijdens het inklaren. Doorgaans is dit het eerste contact dat we hebben met een nieuw land en de inwoners. Helaas is het ook vaak een moeizaam proces, met lange wachttijden en veel papierwerk. Al snel ontdekken we een paar ongeschreven regels die het inklaren en contact een stuk gemakkelijker maken. Zo trekken we onze ‘zondagse kleding’ aan, laten we onze slippertjes thuis en zorgen we ervoor dat we een flinke stapel indrukwekkende papieren meenemen. Hiermee is de basis gelegd.

Dan begint het spel bij de afdeling Immigration. “Wat heb je mooie nagels,” verrast Ben de nors kijkende dame van Immigratie. “Vind je?” antwoordt ze, ietwat verlegen, terwijl ze direct een glimlach van oor tot oor op haar gezicht tovert. Ik zou toch zweren dat ze zelfs nog zit te blozen ook. Ben doet tijdens het inklaren meestal het woord. Is het een dame, dan begint hij over haar kunstige gelakte nagels, bijzondere kapsel of de lekker swingende achtergrondmuziek. Bij een man gooit hij het over een andere boeg. Voetbal! Het ijs is gebroken en het inklaarproces neemt een compleet andere wending.

Zeilen 05/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal van Ben & Ingrid? Op welke bijzondere manieren legt dit stel allemaal contact met de lokale bevolking? Je leest het in Zeilen 05/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 22 mei verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Ingrid Dijkstra
Tekst: Ingrid Dijkstra

Tags: , , , Last modified: 20 mei 2019
Sluiten