Nieuws

Naar het Verenigd Koninkrijk zeilen gemakkelijker

Inklaren: zo moet het

13:11

Krijtrotsen bij Dover (c) CC0

Zeilen naar het Verenigd Koninkrijk is gemakkelijker geworden. De brexit gooide roet in het eten van de argeloze oversteker; grenzeloos naar de overkant zat er niet meer in. We schreven over de onpraktische regels begin deze zomer. Sinds kort zijn de formaliteiten aangepast, zodat inklaren gemakkelijker is.

Pleasure Craft Report Service

Voorheen moest je een Excel-bestand (C1331) invullen per post opsturen of e-mailen – naar zowel de National Yachtline als de Border Force (douane). Dat kan nog steeds, maar het kan ook gemakkelijker, via de Pleasure Craft Report Service (www.spcr.homeoffice.gov.uk). Met deze service kun je met computer, maar ook met smartphone of tablet, een account aanmaken om gegevens, scheepsinformatie en reisplan door te geven. Opslaan en later aanpassen is mogelijk, zodat je thuis vast kunt voorbereiden en vanaf zee (internetverbinding nodig) eventuele laatste wijzigingen kunt doorgeven. Deze informatie is dan voor zowel Border Force en HMRC (kustwacht) beschikbaar, zodat je niet meer met twee instanties apart hoeft te communiceren.

Gemakkelijk online registreren

Formaliteiten

Kom je de twaalfmijlszone binnen, dan moet je de (gele) Q-vlag hijsen (onder de stuurboord zaling). Die mag je pas na officieel inklaren weer strijken. En aangezien je dan pas te gast bent, kun je hem direct vervangen door het Britse gastenvlaggetje. Zeil je van haven naar haven, dan hoef je niet elke keer weer opnieuw in te klaren, tenzij je buiten de twaalfmijlszone bent geweest. Als je korter dan 6 maanden in het VK verblijft, heb je geen visum nodig.

Samenvatting in het Engels

De RYA heeft de informatie ook handig samengevat op deze website (Engels).

 

Tags: Last modified: 25 augustus 2022
Sluiten