Nieuws

Jules Verne Trofee blijft in handen van Loïck Peyron

16:36

IDEC Sport
Spindrift II

Spindrift II

Op vrijdag 8 januari om 16:01 CET en 17:50 CET respectievelijk, passeerden de trimarans Spindrift II en IDEC Sport de finishlijn van de Jules Verne Trofee tussen Point Lizard (GBR) en Ushant (FRA). Spindrift II deed er 47 dagen, 10 uur en 59 minuten over om rond de wereld te zeilen; IDEC Sport 47 dagen, 14 uur en 47 minuten. Het zijn de op één en twee na snelste tijden waarin een zeilboot rond de wereld zeilde. Het record van Loïck Peyron met Banque Populaire V houdt nog stand. Hij zeilde in 2012 in 45 dagen 13 uur en 42 minuten rond de wereld.

Snelste rond de wereld 
Het waren respectievelijk poging nummer 25 en 26 in de relatief jonge geschiedenis van de Jules Verne Trofee. Deze wedstrijd, waarin een ieder die onder de 80 dagen de wereld rondzeilt startende en finishend tussen Ushant (FRA) en Point Lizard (GBR), daarbij de drie grote kapen aan bakboord houdend, het inschrijfgeld te hebben voldaan en dit tenminste 1 minuut sneller doet dan het staande record, de Jules Verne Trofee overhandigd krijgt, werd slechts 8 keer succesvol uitgevaren.

Nog een keer 
Beide Schippers geven in een eerste reactie aan dat ze nog niet klaar zijn met hun missie om eens de Jules Verne Trofee te veroveren. Yann Guichard van Spindrift II: ‘Ik wil volgend seizoen zeker weer meedoen. De boot is uitermate geschikt en perfect uitgerust voor de taak; we hebben gewoon meer geluk nodig met het weer. Dan lukt het ons een volgende keer zeker’. Francis Joyon van IDEC Sport: ‘Of we het nog een keer doen? Als we met deze bemanning nog een keer met deze boot mochten starten, zouden we dat zo weer doen, want we zijn allemaal positief gestemd over hoe we het hebben gedaan en hoe we als bemanning van toch voornamelijk solozeilers in de wedstrijd zijn gegroeid.’

Interview Marcel van Triest 
De Nederlandse walnavigator van IDEC Sport Marcel van Triest geeft in een interview met Zeilen uitleg over hoe zijn Jules Verne poging is verlopen. ‘Ik heb ze in de buurt van Rio de Janeiro nog eens de mogelijkheid voorgelegd om terug te varen naar de start en het nog eens te proberen. De omstandigheden waren namelijk verre van ideaal in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.’ Lees meer over de Jules Verne in de februari editie van Zeilen.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten