Actueel

Gitana Team start tweede poging Jules Verne Trophy

09:22

De maxitrimaran Edmond de Rothschild is vannacht opnieuw vertrokken voor een tweede poging om als snelste rond de wereld te zeilen. De zeskoppige bemanning wachtte al sinds de feestdagen op groen licht van weerrouter Marcel van Triest, die vanaf de wal het team zal versterken. Dat groen licht kwam gisterenochtend. Vannacht om 1 uur, 33 minuten en 46 seconden kruisten de zes bemanningsleden van Gitana Team de startlijn bij Quessant.

Tweede poging

Tijdens de eerste poging, die startte op 25 november, moest Gitana Team al na drie dagen de handdoek in de ring gooien.  Een aanvaring met een UFO (een ongeïdentificeerd voorwerp) had de foil en het roer aan bakboord beschadigd. Meteen werd er naarstig gewerkt om de 32-meter lange vliegende reus weer op het water te krijgen voor een tweede poging, en dat is nu gelukt. Om het record van Francis Joyon (IDEC Sport) van 40 dagen 23 uur en 30 minuten te verbreken moeten ze uiterlijk op 20 februari om middernacht weer in Bretagne aankomen en 22000 mijl oceaan in het kielzog tellen. Volgen kan via deze tracker.

Team Sedobo

Ook het Sedobo-team heeft de strijd om de Jules Verne Thropy nog niet opgegeven. Zij vertrok met maxitrimaran Sedobo Ultim 3 gelijktijdig met Gitana uit Quissant, maar ondervond halverwege de Indische Oceaan, tussen de Kerguelen eilanden en Kaap Leeuwin, schade aan het stuurboord roer. Op 11 december besloten ze terug te keren. Wanneer zij weer een recordpoging zullen wagen is nog niet bekend. Meer info vind je op de website van de Jules Verne Trophy.

Tags: , , , , Last modified: 10 januari 2021
Sluiten