Nieuws

Jachtenroof en mensensmokkel op zee

12:26

Als Esther Soeteman woensdag 26 mei de AIS-locatie van haar boot Morgana II bekijkt, blijkt het zich buitengaats te bevinden. Soeteman heeft de boot, een Dufour 390, pas twee jaar en is zelf nog niet aan een oversteek naar Engeland toegekomen. Dat is precies waar het jacht nu, zonder haar bijzijn, mee bezig is.

Uren laten komt het jacht weer tevoorschijn, nu voor de kust van Lowestoft. Soeteman: “Het jacht ligt in de verhuur in Zeeland. Ik was in de veronderstelling dat de huurders de stoute schoenen hadden aangetrokken en even snel een oversteek wilde maken. Maar de boot is nog helemaal niet uitgerust voor zeereizen en het juiste papierwerk ontbreekt. Daarom staat in het verhuurcontract dat varen op zee niet mag.”

Soeteman licht de Britse douaniers in, die het schip ver uit de kust onderscheppen. Dagen vol onzekerheid volgen: via AIS is te zien dat Morgana II bij de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club aan de steiger ligt. Pas in het weekend wordt duidelijk wat er is gebeurd. Aan boord van de boot bleken negen migranten en een schipper te zijn aangetroffen. Hoe het met hen gaat en waar ze nu zijn wil de douane niet loslaten. Wel geven ze te kennen dat de boot is uitgewoond en enorm stinkt; waarschijnlijk het gevolg van verstopte toiletten.

“Een enorm brutale actie,” zegt Soeteman.” De huurders hebben al hun gegevens achtergelaten toen ze de boot meenamen. Misschien dachten ze even ongemerkt op en neer te gaan, of waren ze van plan de boot bij Engeland te dumpen.” Hoewel ze het niet zo voor ogen had, lijkt de eerste oversteek er voor Soeteman nu toch aan te komen. Zaterdag stapt ze bepakt met zeeuitrusting voor haar boot op de ferry naar Engeland, om daarna de terugtocht naar Nederland te beginnen.

Beeld: Esther Soeteman

 

 

 

Tags: , Last modified: 14 oktober 2021
Sluiten