Actueel

Eigenaresse teruggevonden zeilboot: “Ik stond bij een lege box te kijken”

08:43

De Bavaria 42 Noorderzon van Adèle Wasscher, die begin mei uit de Compagnieshaven in Enkhuizen werd gestolen, is teruggevonden. De politie heeft drie verdachten aangehouden. Vermoedelijk gaat het om twee mannen van 20 en 21 jaar uit Huizen en een 64-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zeilen sprak met een dolgelukkige Adèle.

In het zomerseizoen is de vaste ligplaats van Noorderzon de Compagnieshaven. “We kwamen vrijdagavond 8 mei om 22:00 uur aan bij de boot. Bepakt en bezakt,” zegt Adèle. “Toen stond ik bij een lege box te kijken. Ik twijfelde nog of ik per ongeluk de verkeerde steiger op was gelopen, maar dat was helaas niet het geval. We zagen licht branden bij de overburen en daar hebben we aangeklopt. Zij konden ons ook niet verder helpen. Ze hadden wel gezien dat mijn boot weg was, maar wisten niet door wie of wanneer. Vervolgens heb ik contact opgenomen met de havenmeester en gevraagd of de boot wellicht verlegd was, dit was helaas ook niet het geval.”

Naar een hotel

“Daarna heb ik gebeld met de politie om aan te geven dat mijn boot was gestolen. De havenmeester kwam naar de haven en daarmee hebben we alle mogelijkheden doorgepraat. Toen was het ondertussen al zo laat dat we een hotel in Enkhuizen hebben opgezocht. Zij hebben de volgende dag via hun site een oproep gedaan en een melding gemaakt bij een website van Enkhuizen.”

“We zijn ‘s ochtends bij de gemeentelijke haven gaan kijken en hebben bij mensen op de Compagnieshaven nagevraagd of ze wellicht iets hadden gezien, maar dit was niet zo. Iemand van de waterpolitie nam contact met mij op. Hij heeft, nadat hij foto’s van mij had ontvangen, een bericht opgesteld. Dit bericht heb ik vervolgens ook op mijn eigen Facebookpagina geplaatst met het verzoek erbij of mensen wilden uitkijken naar mijn boot en het bericht wilden delen. De havenmeester heeft in een app met andere havenmeesters en sluisbedieners ook een oproep gedaan met foto’s.”

Een volgsysteem ingebouwd

“Na ruim een week, op vrijdag 15 mei, hoorde ik dat er een aanhouding was geweest. Op 12 mei was de boot gevonden en was er een volgsysteem ingebouwd om de daders aan te kunnen houden. De aanleiding voor de aanhouding was een cruciale tip van een stel uit Elburg. Deze hebben op maandagavond de boot zien liggen, maar toen stond er geen naam meer op. Dit vonden ze vreemd maar ze hadden nog niet gehoord dat er een boot was gestolen. Toen ze ‘s avonds thuis waren, zagen ze op Facebook dat er een Bavaria 42 was gestolen. Eén van de twee is toen op de fiets teruggegaan om nog eens te gaan kijken. Omdat de beugel er al was afgehaald en de fenders blauwe hoezen hadden, heeft hij nog getwijfeld. Gelukkig heeft hij toch de politie gebeld…”

“Vooralsnog weet ik alleen dat de beugel met zonnepanelen en windgenerator zijn verwijderd. Volgens mij valt de schade verder mee. Op woensdag 20 mei wordt mijn boot uit het water getakeld om het onderwaterschip te bekijken. Ik wil zeggen dat de politie echt fantastisch werk heeft verricht, ze zijn volgens mij wel met 38 man bezig geweest. Ik ben erg blij en heel gelukkig dat Noorderzon is teruggevonden. Ik had dat eigenlijk niet meer verwacht.”

Omslagfoto en foto: Adèle Wasscher

Tags: , , , , , , , Last modified: 20 mei 2020
Sluiten