Nieuws

Help de Hansa-zeilers naar het WK in Californië

09:42

De zeilers uit het Nederlandse Hansa-team hebben allemaal een lichamelijke beperking waardoor ze afhankelijk zijn van een (elektrische) rolstoel. Toch kunnen zij helemaal zelfstandig zeilen in een eenpersoonsboot. Zij laten letterlijk hun handicap achter op de steiger en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid! Nu is het doel om in oktober 2020 tijdens het WK Hansa Klasse in Newport Beach met vijf Nederlandse boten aan de startlijn te verschijnen. Om dit financieel bol te werken is er een speciale sponsorcampagne opgezet.

Omdat zeilen geen paralympische sport is, is er geen enkele (financiële) ondersteuning vanuit het Watersportverbond. Maar dat houdt hen niet tegen de wereld rond te reizen en de mooiste wedstrijden te varen. Als symbolische start van de sponsorcampagne gaan daarom op 6 september drie Hansa-zeilers het Markermeer over zeilen. Met de Hansa Liberty, een kleine boot van 3,6 meter, is een trip van ongeveer zes uur een behoorlijke uitdaging. Zij zeilen van Hoorn naar de Bataviahaven in Lelystad waar op dat moment de Hiswa te water wordt gehouden. Het trio loopt naar verwachting tussen tussen 14:00 uur en 14:30 uur de haven binnen. Tijdens de tocht zullen zij onder andere begeleid worden door oud-zeezeiler Henk de Velde.

De sponsorcampagne

Het streefbedrag is gesteld op 15.000 euro. Dit bedrag wordt gebruikt voor het transport van hun aangepaste boten naar de USA. Daarnaast worden ook de reis- en verblijfkosten van de zeilers en van de verzorgers en vrijwilligers hiermee gefinancierd. Als tegenprestatie zal je (bedrijfs)naam als sponsor worden vermeld in alle communicatie over de reis naar het WK.

Om geld in te zamelen voor de reis naar de Verenigde Staten organiseert het zeilteam op 6 september een rondvaart op een tjalk vanuit Lelystad langs de Markerwadden om vervolgens ook de Hansa-zeilers het allerlaatste stuk naar Lelystad te vergezellen. Dit duurt zo’n 2 tot 2,5 uur. De plaatsen op de tjalk worden verkocht voor 250 euro per persoon. Aan boord word je voorzien van een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er ook verschillende kleine acties op de Hiswa te water. Via deze link kun je ook het Hansa-team financieel steunen.

De handicap blijft op de steiger

De Hansa-klasse is een wereldwijde inclusieve en open zeilklasse die open staat voor iedereen die deel wil nemen aan wedstrijdzeilen. Dus personen met én zonder beperkingen. Een filmpje over de boten en de aanpassingen aan boord kun je hieronder bekijken:

Lees ook: Nederlands succes tijdens WK Hansa in Japan

Omslagfoto: Roos Bähr

Tags: , , , , , Last modified: 8 augustus 2019
Sluiten