Actueel, Nieuws, Video

Heiner leidt nationale selectie op Van Schaardenburg

09:26

Op de laatste dag van het wereldkampioenschap Laser begon Heiner alsnog aan een inhaalrace om de felbegeerde punten voor de nationale selectie voor de Spelen van Rio. Heiner wist zich deze dag op te werken van een 27e naar een 19e plek, genoeg voor twee punten in de nationale selectiestrijd. Van Schaardenburg werkte zich ook twee plaatsen op naar een 26e plek, wat hem echter geen punten opleverde. Tussenstand, op basis van de voorlopige eindresultaten: 2-0 voor Heiner.

Het WK verliep voor beide zeilers niet naar wens. Van Schaardenburg en Heiner startten deze laatste dag vanaf een respectievelijke 28e en 27e plek. Het leek alsof titelverdediger Heiner en Van Schaardenburg vooral tegen elkaar aan het zeilen waren in hun onderlinge strijd om de nationale selectie. Dit ten koste van het klassement.

Nationale selectie

Nicholas Heiner Laser zeilenVan alle acht klassen waarin de Delta Lloyd Kernploeg deel wil nemen aan de Olympische Spelen van Rio 2016, is alleen de nationale selectie in de Laser-klasse nog niet besloten. Het Watersportverbond heeft, in overleg met het NOC*NSF, bepaald dat degene die het best opgetelde resultaat heeft van zowel het WK als het EK, de nationale selectie wint.

Om voor puntentoekenning in deze nationale selectiestrijd in aanmerking te komen geldt als vuistregel een klassering bij de eerste twintig. Waarbij een 20e plek 1 punt oplevert, en een 1e plek 20 punten. Een omgekeerde telling dus, om extreme resultaten te elimineren, bijvoorbeeld door pech of blessure en de strijd objectief en fair te kunnen houden.

Inhaalrace van Heiner

Aan de start van de laatste dag was Heiner dus nog lang niet zeker van deze puntentoekenning. Hij startte vanaf een 27e positie, net 1 plek voor Van Schaardenburg. Een miniem verschil en beiden ver verwijderd van een plek bij de eerste 20. Toch wist Heiner zich op te werken naar die belangrijke 19e positie, door een vijfde, twaalfde en twintigste plek te varen.

Heiner: “De uitslag is over het geheel genomen niet echt top. Heel wat plekken lager dan vorig jaar! Maar ja, die twee punten voor de nationale selectie, dat kan wel van enorme waarde zijn natuurlijk. We staan eindelijk een keer voor, dat is best wel lekker. Maar er moet nog heel veel gebeuren hoor. De focus lag hier ook niet echt op, je kijkt wel af en toe met een scheef oog naar elkaars resultaat, maar het motto was meer: als ik zo goed mogelijk vaar, dan haal ik die top 20 wel. En vandaag lieten de resultaten dat gelukkig wel zien.”

De Brit Nick Thompson werd met overmacht wereldkampioen en neemt dit jaar de titel over van Heiner.

De ontknoping van de strijd om de nationale selectie valt op het Europees kampioenschap in het Deense Aarhus, van 16 t/m 24 juli 2015.

Maak hier kans op een gesigneerd Delta Lloyd Kernploeg jack!

 

 

Tags: , , Last modified: 11 juli 2015
Sluiten