Olympische Spelen

Nicholas Heiner is bijna klaar voor de Spelen

12:00

De Olympische Spelen komen steeds dichterbij. Eerder stelden we de vijf heren uit de Nederlandse olympische selectie aan je voor. Eén van hen is Finn-zeiler Nicholas Heiner (32) uit Enkhuizen. Zeilen sprak met hem en vroeg hoe het gaat, waarom ze op Lanzerote trainen, hoe het afgelopen EK is verlopen en hoe de verdere planning richting Tokyo eruitziet.

Hoe is het met je?

“Het gaat goed met me. Momenteel ben ik weer even lekker terug in Nederland. Vanaf 14 januari heb ik in het buitenland gezeten om me voor te bereiden op de Olympische Spelen. De winterbasis van TeamNL Zeilen was op Lanzarote. Vanwege COVID is het risicovol om continu heen en weer te reizen, dus vandaar dat we eigenlijk die hele periode in Spanje hebben gezeten.”

© Jesús Renedo / Aarhus Sailing Week

Waarom trainen jullie op Lanzarote?

Eerder vertelde 49er-zeiler Bart Lambriex ook dat TeamNL Zeilen zich in Spanje bevindt. Maar waarom juist daar? “De reden dat we voor Lanzarote hebben gekozen, is omdat dit de plek binnen Europa is waar de omstandigheden het meeste lijken als op die in Japan. Eigenlijk zijn er drie opties per dag. Aan de westkust heb je mooi ocean swell, achter Lanzerote is er vlak water en aan de oostkant heb je meer Middellandse-Zee-golven. Deze verschillen zijn ideaal om het materiaal te testen en technieken te trainen. Ik heb een goede winter gehad. Een nieuwe team set-up met Jaap Zielhuis als mijn coach en mijn pa is m’n trainer. Het waren interessante tijden.”

Hoe is het afgelopen EK verlopen?

Van 12 tot en met 16 april werd het Europees Kampioenschap in de olympische Finn klasse gezeild. In dit toernooi nam Heiner het op tegen 48 andere zeilers uit 28 landen. “Het EK is wat minder verlopen. Toch leek het in het begin erger dan verwacht. Er waren twee valse starten waarvan eentje bij een heel goede wedstrijd was. Maar zeiltechnisch kan ik zeggen dat het goed gaat.” Uiteindelijk eindigde hij, ondanks twee keer BFD, als elfde is het eindklassement. Twee races finishte Heiner als eerste. Klik hier om alle uitslagen te bekijken.

Hoe ziet de verdere planning eruit?

Voor de zeilers aan de Olympische Spelen beginnen, staan er ook nog een paar andere evenementen op de kalender. “Over twee weken start het WK. Misschien varen we daarna nog de Allianz Regatta of de World Cup in Japan als voorbereidingen op de Spelen. De planning voor juni en juli is nog wat onzeker. Het is nog niet duidelijk wanneer we officieel naar Japan toe mogen. Het is dus nog even aankijken hoe de laatste voorbereidingen er precies uit gaan zien. Het gaat in elk geval een aparte Spelen worden, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Gelukkig zijn zeilers er goed is om lekker flexibel te blijven en te bekijken wat de mogelijkheden zijn.”

Omslagfoto: © Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten