Nieuws

Grootste drijvende zonnepark van Europa in gebruik

11:14

(c) GroenLeven

Op het water van een oude zandwinput bij Zwolle is de het een na grootste drijvende zonnepark ter wereld in gebruik genomen. Het park, dat 40.000 panelen telt, heeft een vermogen van 14,5 megawattpiek. Volgens GroenLeven, de bouwer van het park, levert het voldoende energie voor 4000 huishoudens. De drijvende zonnepanelen liggen op de Sekdoornse Plas, aan de uiterste zuidoostelijke rand van Zwolle, tegen industrieterrein De Marslanden aan. Aan het park werd van juli tot en met november 2019 gebouwd, maar pas deze maand werd het park op het elektriciteitsnetwerk aangesloten. Eerder werden al parken opgeleverd bij Oosterwolde, Tynaarlo en op zandwinput Bomhofsplas, ten noorden van Zwolle.

(c) GroenLeven

Flora en fauna

De panelen zijn per dozijn als een afgeplat zadeldak op een metalen raamwerk geplaatst. Elk raamwerk is voorzien van drijvers en vormt zo vlot, waaraan weer een volgend vlot wordt vastgemaakt. Om de flora en fauna op de plas zo min mogelijk te storen, zijn er tussen de vlotten ‘lichtstraten’ aangebracht. Ook zijn de panelen zo ver mogelijk uit de oever geplaatst om het leven aan de oever te ontzien. De panelen bedekken zo’n 30 procent van het wateroppervlak.

(c) GroenLeven

‘s Werelds grootste

Elders in de wereld wordt ook gebruikgemaakt van drijvende zonneparken om aan de toenemende energiebehoefte te kunnen voldoen. De meeste parken zijn gerealiseerd op door mensenhanden ontstane wateroppervlakten als zandwinputten, stuwmeren of spaarbekkens. Het grootste drijvende zonnepark ter wereld is de Sungrow Huainan Solar Farm in China, met een vermogen van zo’n 40 megawattpiek. Dat park werd geopend in 2016 en ligt in een voormalig mijnbouwgebied.

Elders

In de afgelopen jaren zijn meerdere malen plannen gemaakt voor drijvende zonneparken op IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee. Enerzijds een nachtmerrie voor vissers en watersporters, anderzijds zijn de zonneparken eenvoudiger te realiseren dan reusachtige windmolens en leveren ze ook minder horizonvervuiling.

Omslagfoto: GroenLeven

 

Tags: , , , Last modified: 19 juni 2020
Sluiten