Gadgets

Hoogzomer de beste tijd voor opbrengst zonne-energie? Mis!

10:00

Column Anna
In de tropen komen er twee zonnepanelen bij op de ankerplaats

Zonnepanelen worden steeds populairder. Je ziet ze meer en meer aan land, maar ook aan boord van schepen. De energie die de panelen uit zonlicht opwekken is meteen te gebruiken of kan worden opgeslagen voor later gebruik. Het grote voordeel is natuurlijk dat je, in meer of mindere mate, voorzien bent van elektriciteit en daardoor minder afhankelijk van walstroom bent. Je zou misschien verwachten dat het meeste rendement uit de panelen wordt gehaald als de zon zomers hoog aan de hemel staat en het bloedheet is. Maar dat is niet waar!

© Olav Cox

Seizoenscyclus

Op tweede paasdag, de dag dat het zelfs sneeuwde, was er een recordproductie groene stroom. Dit record kwam voort uit de combinatie van gunstig weer, wind en zon, en de steeds grotere hoeveelheid zonnepanelen en windturbines. Deze valt niet alleen te verklaren doordat het een goede winderige dag was: de dagen worden weer langer. Als je door het jaar heen de opbrengsten van zonnepanelen vergelijkt, dan valt op dat er een brede zomerperiode is met hoge productie. Maar gek genoeg: april doet niet onder voor juni, terwijl de zonnestraling een duidelijke piek heeft in juni. De cyclus van zonne-energie productie loopt in deze tijd van het jaar voor op de cyclus van de zon.

‘Oververhitte’ panelen

De verklaring voor dit verschijnsel ligt bij de omgevingstemperatuur. Zonnepanelen zijn namelijk efficiënter bij lagere temperaturen. De zonnige dagen in juli en augustus zijn dus vaak te warm voor de optimale werking van zonnepanelen (afhankelijk van het type zonnecel). Hoge temperaturen leiden tot lager rendement. Op een zonnige dag in de herfst, bij een temperatuur van 10°C , is de opbrengst van de zonnepanelen relatief hoger dan op een zomerse dag bij 35°C. Daarnaast is onderzocht dat de opbrengst van zonnepanelen het hoogst is in kustgebieden. Dit wordt veroorzaakt door de vele zonuren. Deze conclusie is gebaseerd op algemeen toegankelijke klimaatgegevens. De opbrengst van een zonnepanelen in kustgebieden kan wel 18% hoger zijn dan in het oosten van Nederland.

© Olav Cox.

Het nut van zonnepanelen

Door je boot uit te rusten met zonnepanelen, word je minder afhankelijk van walstroom. Daardoor kun je bijvoorbeeld een dag langer op het water verblijven, zonder dat de koelkast z’n werk niet meer doet. Om de boot te voorzien van zonne-energie heb je zonnepanelen, een accu, laadregelaar en montagemateriaal nodig. Daarnaast kun je nog kiezen voor traditionele of flexibele zonnepanelen. De laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld verwerken in je dek, die gewoon beloopbaar zijn.
Wil je meer lezen over het installeren van een zonnepaneel, laadregelaar en accu? Olav Cox heeft onlangs zijn 18-voeter Urgje voorzien van een zonnepaneel. Een artikel hierover, waarin je tips en een stappenplan vindt, tref je in Zeilen 07/2020. Klik hier om deze editie online te bestellen.

Heb jij al zonnepanelen aan boord? Of maak je nog uitsluitend gebruik van walstroom?

Omslagfoto: © Janneke Kuysters/Wietze van der Laan

 

 

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten