Reisverhalen

Column: Hoe hou je het uit?

00:17

 

Comfortabel de wereld rond zeilen is voor iedereen wat anders. Wil de een een vriezer vol vlees, een ligbad met watermaker en een hydraulische reefinstallatie. Iemand anders zweert juist bij een hoog aan de wind zeilend schip met een simpel tuigage dat niet te groot is om alleen te bedienen, en een hangmat aan het voorstag. En hoewel altijd voldoende bitterballen aan boord aanlokkelijk klinkt, is comfort voor ons vooral de vrijheid om jezelf zo lang mogelijk te kunnen redden.

Met een groot budget zijn vrijheid en zelfredzaamheid heel goed te koop. Als je rondvaart met een beperkt budget, zoals wij, is het noodzaak die vrijheid op een andere manier te bereiken. Gaandeweg kwamen we er achter hoe leuk het is om tijdens de reis steeds beter te leren hoe je dat kunt doen. We ontdekten al snel dat voldoende eten meenemen niet zo moeilijk is. Alleen al met een lading uien, wat kolen, pompoen, pasta, rijst, bonen, meel, melkpoeder en blikjes tomaten, tonijn, en knoflook kun je het maanden uithouden. Na een tijdje gingen we er een sport van maken om zo lang mogelijk onafhankelijk te kunnen zijn van wat dan ook. De schoen wringt het eerst bij het energie- en waterverbruik. Door de boot technisch simpel te houden kun je dat minimaliseren. Waar dat in de praktijk voor ons op neerkwam staat hieronder in het lijstje van de energie- en waterinventaris van Blauwe Pinquin:

  • Water: 370 liter, waarvan 200 liter in vaste tanks
  • Diesel: 240 liter, waarvan ‘slechts’ 75 liter in vaste tank
  • Lichtaccu: 320Ah (2 x 160Ah)
  • Kookgas: 2 campinggasflessen en 2 propaanflessen van 6 kg.
  • Zonnepanelen: 2 x 85W (gemiddelde opbrengst overdag 6A)
  • Windgenerator: 5A (vanaf 15 knopen wind)

Qua elektriciteit zijn we dankzij de zonnepanelen helemaal zelfredzaam. Onze kleine koelkast is de grootste verbruiker van stroom en zou eigenlijk nog veel beter geïsoleerd moeten worden. Daarvoor zouden we echter de hele kombuis moeten slopen. Dus daar kozen we toch maar voor een compromis.

Diesel gebruiken we alleen voor voortstuwing als het niet waait en we haast hebben. Gedurende onze hele reis van 3 jaar en 35.400 mijl hebben we in totaal ca. 1700 liter diesel verbruikt. Toen we in Ierland aan land kwamen en een Guiness in de pub bestelden raakte we aan de praat met een visser. Hij vroeg ons naar ons dieselverbruik en viel bijna van zijn kruk toen we het hem vertelden. Bij bodemvissen op 200 meter diepte, zijn specialiteit, brandde hij die 1700 liter er binnen twee uur doorheen.

Met de zoetwatervoorraad van 370 liter houden we het zo’n zes weken uit. Als het niet regent. De zoutwaterkraan in de kombuis is daarbij essentieel. Als we heel bewust met ons water omgaan gebruiken we ongeveer 4 liter per persoon per dag. Koken, tandenpoetsen en het gebruik van een douche in de vorm van een grote plantenspuit is in ons verbruik inbegrepen.

Zelfredzaam zijn geeft veel voldoening. Zelf ergens moeite voor doen, klussen aan je boot, het slepen met watervaatjes en het zuinig zijn met de middelen die je aan boord hebt zijn voor ons waardevol en brengen veel plezier.  Het gevoel van harmonie met de omgeving en het besef van vrijheid dat je ervoor terugkrijgt maken alle moeite meer dan goed.

Ben Rutte

Ben en Annemiek Rutte zeilden met hun Victoire 34 Blauwe Pinquin in drie jaar met een bescheiden budget de wereld rond. Ze ontdekten wat ze wél en juist niet nodig hadden om zelfstandig en in comfort van de planeet te kunnen genieten. De filosofie om de boot en uitrusting zo simpel mogelijk te houden droeg daar in hoge mate aan bij. Op deze plek deelt Ben (@Bernardus op Twitter) praktische tips en ervaringen die ze tijdens hun ruim 35.000 mijl lange tocht hebben opgedaan.

Tags: , , Last modified: 17 maart 2021
Sluiten