Nieuws

De 5 best gelezen artikelen van de maand februari

10:05

Hieronder vind je een overzicht van de vijf best gelezen artikelen van de maand februari op Zeilen.nl. Dagelijks plaatsen wij onder andere interessante nieuwtjes, mooie verhalen en leuke video’s op de website. Er komt van alles voorbij, dus het kan weleens zijn dat je een bericht ontgaat. Daarom zetten we de best gelezen artikelen van de voorgaande maand voor je op een rijtje!

1. Het bijzondere verhaal achter de gezonken viermaster Enigma
24-02-2021

De 75 meter lange zeilboot Enigma, voorheen gekend als Phocéa, La Vie Claire en Club Méditerranée, is vrijdag 19 februari gezonken nadat er eerder brand was uitgebroken aan boord. De zeven bemanningsleden zijn gered. “We hebben de brand onder controle gekregen maar de schade was dermate groot dat het schip ten onder is gegaan,” klinkt het bij de Maleisische autoriteiten. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.
Klik hier om het hele artikel te lezen

2. Zo vaart een vrachtschip met metalen ‘zeilen’
26-02-2021

De laatste jaren wordt er al langer geëxperimenteerd met windaangedreven voortstuwingen voor de vrachtvaart. Eén van de partijen die zich daarmee bezighoudt, is eConowind uit Groningen. Dit Nederlandse bedrijf heeft op basis van een ontwerp uit de geschiedenis een zeilsysteem ontwikkeld dat baanbrekend moet zijn in de commerciële scheepvaart. Tot 40 meter hoge, futuristische metalen zeilen dienen als voortstuwingsondersteuning voor vrachtschepen. Denk jij dat dit soort uitvingen de toekomst zullen zijn?
Klik hier om het hele artikel te lezen

3. Rondje IJsselmeer tijdens sneeuwstorm Darcy
18-02-2021

Code rood! Het KNMI riep half februari op zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege sneeuwjachten en een stormachtige oostenwind. De sneeuwstorm kreeg zelfs een naam: Darcy. Deze barre weersomstandigheden weerhielden Idris van der Meer en zijn boot Dixbay niet van een winterse zeiltocht over het IJsselmeer. Idris oefent namelijk voor een reis naar Spitsbergen. Meegenieten vanuit je luie stoel? Dat kan, want Idris maakte een mooie video over het avontuur.
Klik hier om de video te bekijken

4. Speur kleine lekkages op in 8 stappen
03-02-2021

In een ideale wereld hebben alle boten een droge bilge. Toch zal iedere booteigenaar zich vroeg of laat weleens afvragen; waar komt nu toch dat water vandaan? Omdat lekkages ernstige gevolgen kunnen hebben is het raadzaam om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen, maar wie de speurtocht begint, is vaak uren bezig. Systematisch oorzaken uitsluiten en volharden is de boodschap. Bij grote hoeveelheden water zoek je best snel een hijskraan op, maar bij kleine lekkages kunnen de volgende stappen je op weg helpen.
Klik hier om de stappen te lezen

5. Vendée Globe: Wat we niet wisten (video-update)
01-02-2021

De eerste tien zeilers zijn aan land en vertellen hun verhaal. Er was veel meer aan de hand dan dat we wisten! Wat Klaas daarmee bedoelt, vertelt hij in de nieuwste video-update. Bijvoorbeeld dat één van de foils van APIVIA van Charlie Dalin stuk was en met spanbanden aan de romp was vastgezet. Boris Herrmann kwam 90 mijl voor de finish, toen hij nog even aan het slapen was, in aanvaring met een vissersboot. Waarom besloot hij zo vlak voor de eindstreep nog even zijn ogen dicht te doen? Wie (en waarom) droeg bij binnenkomst een piratenoutfit? En welke deelnemer was heel bang dat zijn boot zou breken? Bekijk de video en hoor welke antwoorden Klaas op deze vragen heeft!
Klik hier om de (inmiddels oude) video-update te bekijken

 

Zie ook: De 5 best gelezen artikelen van de maand januari

Omslagfoto: © MMEA HQ

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten