Nieuws

Correspondent Overzee: anderhalf uur gegijzeld op je eigen boot

Een agressieve bootoverval in Panama, waarbij de hond vermist raakte

09:13

piraten panama

Vorige maand vond de tweede gewapende bootoverval in zes weken plaats op de Las Perlas eilanden in Panama. Zeilboot Constellation werd op 27 maart overvallen door vier mannen. De vier bemanningsleden werden anderhalf uur lang gegijzeld gehouden, terwijl de boot werd leeggeroofd en zelfs boothondje Stella vermist raakte.

Geweren en machetes

Op de bewuste dag lag zeilboot Constellation, een Freedom 45, sinds elf uur ´s ochtends geankerd in de buurt van La Mina. Chris en Cory waren onlangs door het Panamakanaal gegaan en hadden de twee extra bemanningsleden nog aan boord. “Het was net donker geworden toen de vier overvallers in een gemotoriseerde panga aan kwamen peddelen”, meldt het stel op Noonsite. “Ineens stonden ze gewapend met geweren en machetes bij ons aan boord.”

De ankerplek van de overval.

Noodoproep

“Ik greep direct de VHF en sloot me in de badkamer op waar ik een noodoproep deed, maar kreeg geen reactie, behalve dan dat de deur werd ingeramd, ” vertelt Chris. “Ze pakten de VHF af en vroegen in het Spaans of ik de politie had gebeld.” Chris liep een hoofdwond op, waarna de bemanning onder schot werd gehouden. Ze werden allen agressief geforceerd om op de grond te blijven liggen. Ruim een uur lang deed het viertal erover om de boot leeg te roven. Kabels van radio en autopilot werden doorgesneden.

De roof

Na anderhalf uur verdwenen de overvallers van boord, samen met het contant geld, portemonnees, elektronisch apparatuur, telefoons, sieraden, zeilkleding, reddingsvesten, alcohol, brandstoftanks en nog veel meer. Een definitieve inventarisatie moet nog volgen. Maar het meest dierbare was ook verdwenen: puppy Stella van zes maanden oud. “Wellicht is ze meegenomen, maar waarschijnlijk is ze van de boot geduwd of uit angst overboord gesprongen.”

Aangifte en oproep

Ondanks de ravage en ontmanteling aan boord concluderen ze dat de boot nog veilig te bevaren is. Ze vertrekken naar Panama City om daar aangifte te doen en de hoofdwond van Chris te laten onderzoeken. Vervolgens doen ze een oproep op sociale media om hun hondje Stella op te speuren en hun boot weer te voorzien van de benodigde spullen. “Het is ongelooflijk hoe sterk de zeilerscommunity is als je hulp nodig hebt.”

Stella vijf dagen vermist

“Stella´s foto als zijnde “vermist” is enorm vaak gedeeld op Instagram. En veel zeilers, familie, en ook de autoriteiten, bieden hulp aan om Constellation weer in orde te krijgen.” Na vijf dagen krijgen ze het heugelijke nieuws dat de Panamese autoriteiten Stella op een onbewoond eilandje hebben gevonden. “Het was een eilandje vlakbij waar we voor anker lagen, waar ze blijkbaar naartoe is gezwommen en bijna vijf dagen zelfstandig heeft overleefd. We zijn zo trots op haar en blij dat ze terug aan boord is.”

Advies risicogebied

De Las Perlas eilanden, in Panama aan de kant van de Stille Oceaan, zijn een populair ankergebied voor zeilboten die door het Panamakanaal gaan of zijn gegaan. Het is een iets minder toeristisch gebied dan de San Blas eilanden, ook in Panama maar dan in de Atlantische Oceaan, aan de andere kant van het kanaal. Chris en Cory adviseren om in een minder bekend gebied altijd met minimaal twee andere boten voor anker te gaan, in een Aeronaval gebied (binnen bereik van de kustwacht), om een VHF-netwerk met de andere boten af te spreken en vooraf oefenen hoe een noodoproep per VHF en/of telefoon te doen (in dit geval in het Spaans).

Risicogebieden op een rij

Eerder deze maand publiceerde Zeilen een artikel over Piraterij anno 2023. In dit artikel staan de huidige risicogebieden wat betreft piraterij opgesomd, inclusief interessante bronnen en waar zeilers zelf melding kunnen maken van een piraterij-incident.

Tekst: Greetje Tops
Foto’s: Cory en Chris, SV Constellation

Tags: , , Last modified: 28 april 2023
Sluiten