Actueel

Duitse zeilers geconfronteerd met piraten in Spanje

09:30

Peter Fricke en zijn vrouw Lioba, een Duits stel dat rondzeilt op hun Lagoon 42 Marianne, zijn lastiggevallen door piraten. Dit gebeurde aan de rand van de Golf van Cádiz, voor de zuidwestkust van Spanje. Vroeg in de ochtend zag de schipper dat een rib met grote motoren door de ankerplaats voer om blijkbaar een ​​later slachtoffer te bespioneren, zoals Fricke nu vermoedt. Toen hij en zijn vrouw kort daarna het anker ophaalden om hun reis naar de Middellandse Zee voort te zetten, zagen ze na een tijdje dat twee ribs hen volgden.

“Later konden we zien dat de mannen in de ribs bivakmutsen droegen. Toen ze ons met onverminderde snelheid bleven naderen, was het duidelijk dat ze ons wilden aanvallen,” vertelde Peter aan het Duitse Yacht. Het geluk voor de opvarenden was dat ze ten tijde van de aanval te maken hadden met flinke zeegang. Dit bemoeilijkte het voor de piraten om aan boord van Marianne te komen. Ondertussen deed Lioba een noodoproep via VHF. Deze werd door een nabijgelegen tanker onmiddellijk doorgestuurd naar de Spaanse kustwacht. Ze stuurden een helikopter, deze was er tien minuten later en daarom vluchtten de piraten richting de Afrikaanse kust.

Mensen- en drugssmokkel

“We kunnen alleen maar blij zijn dat de piraten geen wapens bij zich hadden, we hebben er tenminste geen gezien. Anders had het verhaal heel anders kunnen aflopen,” zei Fricke. Hij is vol lof over de inspanningen van de Spaanse kustwacht, die zo snel reageerde. In Cádiz, waar de Duitsers een getuigenis aflegden bij de Spaanse politie, hadden ze het gevoel dat de autoriteiten het incident zeer serieus namen. Naast bendes van smokkelaars die migranten uit Afrika naar de Spaanse zuidkust proberen te brengen, is het zeegebied ook een hotspot voor internationale drugssmokkel.

Peter hoorde later van andere zeilers dat ze het voorgaande jaar al hadden opgemerkt dat de ribs, uitgerust met krachtige motoren, in de ankervelden patrouilleerden. Peter adviseert andere zeilers om niet te ver van de Portugese en Spaanse kusten in het zeegebied af te dwalen en vooral om de route niet te verkorten door over de Golf van Cádiz te varen zoals hij en zijn vrouw deden.

Omslagfoto: Xemenendura/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 28 september 2020
Sluiten