Reisverhalen

Piratenupdate in Zeilen

08:04

2009-09-23 17:11:00 INDISCHE OCEAAN - Beelden van een oefening door een speciaal team van de Hr. Ms. Evertsen woensdagmiddag op de Indische Oceaan. Een speciaal team oefende op het overmeesteren van piraten op volle zee. ANP ROBIN UTRECHT

De beste tactiek om uit de klauwen van piraten te blijven is om die gebieden waarin ze actief zijn te mijden. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Soms opereren ze maar in een heel klein stukje aan een grote doorgaande route. Omvaren is onaantrekkelijk omdat het door een veel grilliger vaargebied leidt of omdat het extra tijd vergt. Iedereen moet zelf beslissen welke risico’s nog acceptabel zijn. Daarbij is een actueel beeld van groot belang.

Een overzicht van de risicogebieden is niet alleen van belang voor de fundamentele vraag of het gebied zal worden aangedaan. Het is minstens zo belangrijk voor de vraag wat de beste voorbereiding is als het toch wordt doorkruist. Wat voor soort criminaliteit valt te verwachten? Om hoeveel gevallen gaat het? Ons overzicht is voornamelijk samengesteld op basis van voor de handelsvaart beschikbare statistieken. Maar hoewel die natuurlijk niet klakkeloos van toepassing zijn op de zeilvaart, zijn de cijfers toch relevant. Simpelweg omdat zeilers een hoger risico lopen daar waar de vrachtvaart vaker op de piratenkorrel wordt genomen. Geen enkele zichzelf respecterende piraat zal zich immers aan een zeiljacht versmaden als zich geen vrachtvaartslachtoffer aandient.

In het decembernummer van Zeilen schrijft Edo Ankum over de onveilige hotspots op het water. Nu verkrijgbaar in onze webshop.

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten