Nieuws

Bouwe Bekking Zeiler van het Jaar 2015

16:24

De felbegeerde Conny van Rietschoten Trofee is op 1 december uitgereikt aan Bouwe Bekking. Hij is daarmee Zeiler van het Jaar 2015. Bekking is door de jury verkozen om zijn prestaties in de Volvo Ocean Race met Team Brunel, een tweede plaats in het eindklassement en vanwege zijn zevende deelname aan de race rond de wereld. Het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is Maxime Jonker. Zij heeft de Flyer Trofee ontvangen.

Oceaanzeiler Bouwe Bekking werd samen met Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg genomineerd voor de Conny van Rietschoten Trofee. Twee totaal verschillende zeilers, beiden met een bijzondere prestatie op hun naam. Van Schaardenburg won afgelopen zomer het EK Laser en kwalificeerde zich daarmee voor de Olympische Spelen van 2016, maar moest het afleggen tegen zwaargewicht Bouwe Bekking.

“Het is niet alleen iets voor mijzelf, ik moet mijn team ook ontzettend voor bedanken. Deze Trofee had ik niet gewonnen zonder hen”, aldus de Zeiler van het Jaar op het podium. “Het is een fantastische waardering voor wat ik het afgelopen jaar heb gedaan.”

Flyer Trofee

De 20-jarige Maxime Jonker mag na haar geweldige prestaties in de Laser Radial-klasse de Flyer Trofee in ontvangst nemen. Jonker won afgelopen zomer het WK Laser Radial in Medemblik en eindigde vorige week als 9e tussen de senioren op het WK in Oman. Marit Bouwmeester is haar grote voorbeeld, maar voor de Spelen van Tokyo in 2020 moet Jonker haar wel voorbijstreven. “Mijn droom is om naar de Spelen van Tokyo te gaan. De stijgende lijn die ik nu heb gemaakt wil ik deze zomer doorzetten. Daarna wil ik de aansluiting bij de absolute top maken”, zegt de trotse Maxime Jonker.

Coach van het Jaar

Groepsfoto winnaars Zeiler van het JaarDe coach van het jaar is Jacco Koops. Hij coacht Lilian de Geus tijdens haar RS:X-campagne voor de Spelen van Rio in 2016. “Samen hebben wij de beoogde progressie gehaald en dat vind ik erg knap. Ik probeer altijd in een bepaalde structuur te werken en de ervaring van het verleden mee te nemen. Ik kijk met name naar de talenten van Lilian en naar wat ze nodig heeft op een bepaald moment. Ze pakt het heel erg goed op, dat vind ik echt mooi, daar kan ik echt van genieten.”

Mediaprijs

De genomineerden van de mediaprijs waren Stefan Coppers en Eric van Staten. Eric van Staten werd genomineerd voor zijn continue inzet voor de zeilsport als verslaggever en redacteur van het tijdschrift Zeilen.
Stefan Coppers mocht gisteravond de prijs in ontvangst nemen voor zijn inzet voor Team Brunel. Als Onboard Reporter deed Stefan verslag vanaf de Brunel en bracht het zeilen bij een breed publiek. “Als Onboard Reporter deed Stefan verslag van de Volvo Ocean Race. Een mooie waardering voor een collega die ik zeer waardeer”, aldus Eric van Staten.

Maas Trofee

De Maas Trofee is de prijs voor een persoon of personen die zich in de zeilsport op bijzondere wijze heeft of hebben ingezet. Dit jaar ging deze prijs van waardering naar de zeilersfamilie Leo, Cobie, Monique en Nicole Eggink. Leo Eggink is de ontwikkelaar van het computerprogramma ZW Zeilwedstrijden, dat breed gebruikt wordt bij het wedstrijdzeilen voor het bepalen van de uitslagen. Daarnaast helpen zijn vrouw Cobie en dochters Monique en Nicole al vele jaren mee met de organisatie van diverse (internationale) evenementen, zoals de North Sea Regatta en de United 4.

Fotografie Yvonne Ransijn

Tags: , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten