Actueel

Nu in Zeilen: Bouwe Bekking over zeemanschap

12:00

Lisbon training, Bouwe on the helm. Photo by Rich Edwards/Volvo Ocean Race. 13 September, 2017

Acht keer nam Bouwe Bekking deel aan de Volvo Ocean Race. Als schipper moet hij, vaak onder extreme omstandigheden, het team bij elkaar zien te houden. Het sleutelwoord is vertrouwen. “Ik wil de jongens niet alsmaar op de vingers kijken. Je streeft ernaar dat ze zelf beslissingen kunnen nemen.”

Niemand is feilloos. Dat is een van lessen die Bouwe Bekking tijdens het oceaanracen heeft geleerd. Hijzelf dus ook niet. “Als ik een fout heb gemaakt, zal ik dat op een geschikt moment met de jongens bespreken. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen, nadat ze een fout hebben gemaakt, de feiten verdraaien of de schuld afschuiven op iemand anders. Maar belangrijk is dat je je hand durft op te steken als er iets is mis­ gegaan.” Tijdens de Volvo Ocean Race in 2014/2015 verloor Bekking met Team Brunel vier plekken in de etappe naar Auckland. “We lagen een gigantisch eind voor en maakten toen een domme fout. We kwamen in een windstiltegebied terecht.
Ik besloot in samenspraak met de navigator om, als enige, langer door te varen naar het oosten. Daardoor verloren we onze voor­ sprong. We hadden de concurrentie in schaak moeten houden in plaats van het weerpatroon te volgen.” Eenmaal in Auckland aangekomen gaf Bekking zijn fout toe en besprak hij het voorval met zijn team. “Het waardevolle daarvan is dat je als team – hopelijk – een les leert en zo eenzelfde fout in de toekomst voorkomt.” Soms lukt dat. Drie etappes later in dezelfde race deed zich een vergelijkbare situatie voor. “Een van de crewleden zei toen: ‘We moeten het simpel houden en tussen onze concurrenten en de finish blijven.’ Het is mooi om te zien dat de crew leert van fouten die we eerder maakten.”

Team Brunel. (c) Yann Riou/Volvo Ocean Race.

Geen clubjes

Wil je ervoor zorgen dat het team zich kwetsbaar durft op te stellen, dan is het volgens Bekking essentieel dat er onderling vertrouwen heerst. “Alleen dan durven mensen hun mond open te doen. Je ziet aan het begin van een race vaak dat de jonge crewleden nog niet van zich durven laten horen. Het is dan aan mij als schipper om een cultuur te creëren aan boord waarin alle communicatielijnen open zijn. Ik merk vaak dat, hoe langer we aan het racen zijn, hoe meer iedereen van zich laat horen. Dat is wat je wilt.

Zeilen 08/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is het gevaar van de vorming van kleine clubjes aan boord? Waardoor kunnen bemanningsleden het beste uit zichzelf halen? Hoe zorgt Bouwe ervoor dat jongens honderd procent achter een beslissing staan? En welk besluit tijdens de Volvo Ocean Race zorgde voor verdeeldheid? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 augustus verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Rich Edwards/Volvo Ocean Race
Tekst: Floortje Gunst

Tags: , , , , , , Last modified: 25 augustus 2020
Sluiten