Nieuws

Wie wordt de Zeiler van het Jaar 2022?

Stichting ZeilTrophy heeft de genomineerden bekendgemaakt. Odile van Aanholt & Annette Duetz en Bart Lambriex & Floris van de Werken zijn genomineerd voor de Conny van Rietschoten Trofee

15:59

Stichting ZeilTrophy heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de vier titels die worden uitgereikt op het Zeiler van het Jaar Gala. De stichting ontving in totaal 150 aanmeldingen voor kandidaten.

Conny van Rietschoten Trofee

De Conny van Rietschoten Trofee is voor de beste zeiler of zeilers van het jaar – voor hen die een bijzondere prestatie hebben geleverd in de zeilsport. De trofee is vernoemd naar Conny van Rietschoten, die begin jaren 80 met Flyer en Flyer II de Whitbread Round the World Race won. De winnaar wordt gekozen door een jury. De genomineerden:

(c) Sailing Energy

  • Odile van Aanholt & Annete Duetz: voor de overwinningen die zij in zeer korte tijd in de 49erFX wisten te behalen. De strijd om de Trofeo Princesa Sofia en de eerste plaats in de Allianz Regatta, het EK en het WK. Odile prolongeerde haar titels met deze overwinning en voor Annette was het haar derde wereldtitel. Annette is daarmee in haar eentje recordhouder van aantal gewonnen WK’s in deze klasse.

Sander van der Borch

  • Bart Lambriex & Floris van de Werken: voor hun tweede wereldtitel in de 49er, zilver op het EK en winst in de Allianz Regatta.

Beide teams werden ook genomineerd voor de titel World Sailor of the Year 2022.

Flyer Trofee

Deze trofee is voor talent onder de 21 jaar, dat het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd. Het publiek bepaalt wie de prijs ontvangt. De genomineerden:

(c) Leonard Faustle

  • Max Castelein: hij werd wereldkampioen op de IQ Foil in de categorie onder de 21 jaar en werd tweede op het EK. Ook behaalde hij in de strijd om de Trofeo Princesa Sofia de tweede plaats in zijn leeftijdscategorie en werd hij negende in het algemeen klassement.

(c) Leonard Faustle

  • Paul Hameeteman: hij is Europees kampioen in de ILCA-7-klasse (voormalig Laser) onder de 21 en wereldkampioen in de WASZP onder de 20. Vanwege een gebroken pols kon hij helaas niet meevaren met het WK.

Coach van het Jaar Trofee

Deze trofee is voor een coach die zijn of haar sporter(s) in 2022 tot bijzondere prestatie(s) wist te begeleiden. Het publiek bepaalt wie de prijs ontvangt. De genomineerden:

(c) Richard Langdon

  • Rick Peacock: hij coachte de 49erFX-heren en wist het nieuwe team in korte tijd naar de top te begeleiden. Tussendoor werd hij overigens zelf nog wereldkampioen in de Musto Skiff.

(c) Richard Langdon

  • Kaj Böcker: hij coachte de eveneens genomineerde Odile van Aanholt & Annette Duetz naar de gouden medailles op WK en EK – wat hij vorig seizoen, met een gedeeltelijk ander team, ook al deed.

Maas Trofee

Deze oeuvreprijs wordt door de jury direct toegekend aan een persoon of personen die zich verdienstelijk heeft of hebben gemaakt voor de zeilsport.

De winnaars worden bekendgemaakt op het Zeiler van het Jaar Gala, dat plaatsvindt op 20 december in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het Gala wordt georganiseerd door Stichting ZeilTrophy en het Watersportverbond.

Tags: Last modified: 15 december 2022
Sluiten