Actueel

Fastnet Race: ‘hopen dat we de planeerboten voorblijven’

17:41

“We zijn nu zo’n drie mijl van de Fasnet Rock,” vertelt Pascal Bakker vanaf J/122 Junique over de telefoon. “Dan komt nog de punt van de Fastnet TSS waar we buiten moeten blijven en dan kunnen we afbuigen.. Een windhoek van 80 graden wordt dat, dus het zou mooi zijn als we dan de Code 0 kunnen voeren. Dat wordt net wel of net niet. We varen nu 60 graden aan de wind met enkel rif in fok en grootzeil, netjes op snelheid volgens de polair. Maar ik kan je vertellen, die 60 graden is op een J/122 geen fijne koers.” Bakker klinkt rustig en op de achtergrond is het stil. “Ja, het klinkt allemaal niet zo spectaculair, maar we hebben wel hard moeten werken. Beneden is alles nat en we hebben af en toe massief water aan dek.”

Pascal Bakker (l) en Chris Revelman met de Fastnet Rock op de achtergrond.

Transitiezone allesbepalend

Tot nu toe gaat alles aan boord volgens plan. “We zaten direct goed in het ritme en hebben goed kunnen slapen en eten. Gewoon netjes drie uur op en drie uur af. Verder hebben we flink gestudeerd op de weersverwachting om die omschakeling van weinig naar meer wind zo kort mogelijk te laten duren. Da’s redelijk gelukt. Hoe je dat gedaan hebt is allesbepalend voor deze race.

Op jacht naar de concurrenten. (c) Pascal Bakker

Ajeto (concurrenten Robin Verhoef en John van der Starre red.) en Il Corvo (van Astrid de Vin red.) liggen nu bijvoorbeeld goed voorin. De dichtstbijzijnde concurrent is Raging-Bee, een Franse JPK 10.80. Die JPK’s en andere kleinere boten kunnen waarschijnlijk planeren – ik hoop dat we ze dan achter ons kunnen houden, maar we gaan het zien. Natuurlijk doe je mee om te winnen, maar de eerste tien moeten we toch kunnen halen.”

Recordtijd

Sebastien Josse en Charles Caudrelier voeren in recordtijd met Ultime Edmond de Rothschild van Southampton, via de Fastnet Rock, naar Plymouth. “De trimarans hebben we niet gezien, alleen de Class40’s kwamen langs.

Volgen

Pascal Bakker houdt ons vanaf J/122 Junique Raymarine Sailing Team op de hoogte van de wedstrijd die hij samen met Chris Revelman vaart.

Je kunt de wedstrijd volgen via de tracker.

Omslagfoto (c) Pascal Bakker

Tags: , Last modified: 5 augustus 2019
Sluiten