Internationale wedstrijden

De Fastnet: waar een 38 voeter wint van een 140 voeter

17:59

sensationele start

De 49e editie van de Rolex Fastnet, een grote offshore internationale wedstrijd, startte op zondag 8 augustus. De Fastnet is een tweejaarlijks evenement, georganiseerd door de Britse Royal Ocean Racing Club. De race begint  in Cowes. Het tracé voert richting de Fastnet Rock, waar de race naar is vernoemd. Na het ronden van de Fastnet Rock zeilen de deelnemers terug, tot vorig jaar nog naar Plymouth. Dit jaar echter finishte de race voor het eerst in Cherbourg, Frankrijk.

Vive la France

De organisatie heeft voor een andere finish gekozen omdat de haven van Plymouth te klein werd. De race wordt steeds populairder met als gevolg dat meer mensen willen meedoen. Doordat Plymouth een groter aantal niet kon faciliteren, is men uitgeweken naar Cherbourg. De afstand die moet worden gevaren is daarmee ook vergroot: van 608 naar 695 mijl.

De start van de Fastnet was sensationeel. Dat was vanwege de weersomstandigheden. De 337 boten tellende vloot kreeg te maken met een sterke zuidwestenwind en afgaand tij. Dat zorgde voor een steile zee waar niet mee te spotten viel. De lucht maakte het soms nog extra dramatisch. Kijk dit filmpje wat horlogegigant Rolex (sinds 2001 sponsor van de Fastnet) op YouTube publiceerde:

De Rolex Fastnet Race kent meerdere winnaars: een overall winnaar, een winnaar per klasse en de line honours.

Sunrise, overall winnaar

De overall winnaar van 2021 is de Britse Thomas Kneen. Hij zeilde een JPK 1180, Sunrise. De overall winnaar wordt bepaald aan de hand van de IRC ‘handicap’ rule, een regel die het mogelijk maakt dat een ‘normaal’ wedstrijdjacht een race wint waar ook boten zoals de Skorpios en de Gitana 17 aan meedoen.

De IRC regel gaat uit van het potentieel van je boot. Door middel van berekeningen en tijdscorrecties wordt bepaald wie er wint. Hoe meer je het potentieel van je boot weet te benutten, hoe groter de kans dat je wint.

Winnaar nummer 2 is James Neville, met zijn HH42 Ino XXX. Nummer 3 betreft Andrew Hall met Pata Negra, een Lombard 46.

Via deze link bekijk je alle winnaars van de verschillende klassen.

Krachtpatsers

Skorpios

De – volgens velen – bijzonderste boot die dit jaar mee deed is toch wel de Skorpios. Een Clubswan 125, in het bezit van Dmitry Rybolovlev. Rybolovlev zeilt pas een paar jaar, en dit jaar nam hij voor het eerst zijn dochter Anna mee. Voor haar de eerste offshore zeilwedstrijd ooit. Het was overigens ook de eerste offshore van Skorpios zelf, ze is nog niet zo lang geleden te water gelaten.

Volgens Rybolovlev was het ronden van de Fastnet Rock een magisch moment, is te lezen in een artikel van Clubracer.be: “Het voelde als een heel speciaal moment. We hebben geprobeerd conservatief te zeilen, maar we zijn enthousiast om te zien wat de boot kan doen in toekomstige races.” Na 2 dagen, 8 uur, 35 minuten en 5 seconden finishte Skorpios in Cherbourg. Daarmee was ze de eerste monohull die over de finishlijn kwam: winnaar van de monohull line honours (de term die gebruikt wordt om aan te geven wie als eerste over de finishlijn kwam). De Clubswan is met 140 voet (algehele lengte) de grootste monohull die tot nu toe meedeed aan de Fastnet.

Een aantal multihulls waren al eerder over de finishlijn gekomen. De eerste multihull die finishte was een trimaran, de Gitana 17 Maxi Edmond de Rothschild. Deze Ultim Trimaran finishte na 1 dag, 9 uur, 15 minuten en 54 seconden.

Bekijk hieronder de aankomst van Skorpios:

Bekijk hieronder de aankomst van de Gitana 17:

De Rolex Fastnet verwelkomt steeds meer klassen, waaronder IMOCA en Class40. Volgens de website van IMOCA registreerden 11 schippers zich voor de race, waaronder Charlie Dalin met Apivia.

Charlie Dalin en zijn medezeiler Paul Meilhat wisten niet alleen de race uit te finishen maar ook nog eens hun klasse te winnen. Op nummer twee van IMOCA 60 staat Arkea Paprec, gezeild door Sébastien Simon en Yann Elies.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Royal Ocean Racing Club (@rorcracing)

Ruim 40 inschrijvingen kwamen uit Nederland. Eén daarvan was Eva Hermans met de J/122 Juliett Romeo. Ze wist zich als eerste – binnen twee seconden- aan te melden na opening van de inschrijvingen. Tegen Zeilwereld vertelde Eva Hermans destijds dat ze met drie man klaar zaten om zich in te schrijven. Het lukte, met trillende handjes, maar de opluchting was groot toen Hermans een minuut na de opening van de inschrijvingen de bevestiging op haar beeldscherm zag.