Actueel

Fastnet Race: ‘blijf uit de schaduw van Wight’

23:30

Fastnet Rock

Rond de 390 jachten gaan zaterdagmiddag in de Solent van start in de 48e Rolex Fastnet Race. Pascal Bakker aan boord van Junique houdt ons tijdens de race op de hoogte. Hij was bij de weerbriefing voorafgaand aan de wedstrijd.

“We zijn er klaar voor! Zaterdag om 13.30 uur lokale tijd gaan we van start. De eerste 36 uur zijn heel bepalend. We starten met een zuidoosten wind van rond de 8 knopen. Op het moment van starten gaat de stroom meelopen.”

Pas later meer wind

De stroming in de Solent kan erg sterk zijn en het gros van de vloot zal dan waarschijnlijk het diepste water zoeken. Afhankelijk van wat meer oplevert, stroming of wind. Eenmaal langs rotsformatie Needles is de weg vrij.

Junique in actie tijdens de Sevenstar Round Britain and Ireland Race 2018.

“De Solent uit wordt het zoeken naar vrije wind, wegblijven uit de windschaduw van Wight en in de sterkste stroom blijven. In de nacht van zaterdag op zondag krijgt de vloot te maken met een transitiezone waarin de oostelijke wind door de zuid heen naar westzuidwest gaat draaien. Deze zone van een paar uur kenmerkt zich door heel weinig wind. De dagen daarna houden we een westzuidwesten wind tussen de 15 en 25 knopen. We maken ons op voor een tactisch bijzonder spannende Fastnet!”

Wie en waar?

Lees ook dit bericht voor alle Nederlandse deelnemers.

Volg de race via de race tracker.

Tags: , Last modified: 5 augustus 2019
Sluiten