Promo

Eilandhoppen in Kroatië

Zevendaagse vaarroute vanuit Split

11:09

Kroatië is een prachtig zeilland. Wil je een boot huren in Kroatië? De middeleeuwse stad Split is het ideale vertrekpunt voor een tocht langs eilanden als Hvar, Brač, Korčula en Vis. Ben je op zoek naar een mooie vaarroute vanuit Split, waarbij je flink wat zeemijlen aflegt én de mooie eilanden in Dalmatië aandoet? Lees dan verder!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Dag 1: Split – Brač

Het is een goed idee om een boot te huren in Split. Nadat je de oude stad hebt bezocht en aan boord bent gekomen, kun je vanuit Split een prachtige tocht maken van een week. De eerste dagtocht brengt je naar Brač, het eiland dat bekend staat om zijn prachtige witte kiezelstranden. Er zijn twee goede opties om aan te meren: Bobovišća en Milna (zie omslagfoto). Wil je in een haven liggen, dan kan je het beste naar de marina in Milna gaan. Maar om de de havengelden wat lager te houden, kun je ook naar Bobovišća zeilen, waar je de baai in vaart en aan een meerboei kunt liggen of aan de kade bij een restaurantje.

Dag 2: Brač – Vis

Vanuit Milna vaar je door naar het Vis, een eiland dat je beslist niet wilt missen. Op Vis overnachten bij Komiža een aanrader. Het stadje grenst aan een prachtige baai met diep blauw water, waar je aan de kade kunt liggen of aan een meerboei. Als het hard waait kun je beter naar Vis Stad gaan . De meerboeien daar zijn beter beschut waardoor je rustiger slaapt.

Vis
 

Dag 3: Vis – Lastovo

Op het rustige eiland Lastovo vind je de baai van de schildpadden, Skrivena Luka. Bij binnenkomst in de baai is de kans groot dat de twee schildpadden die hier hun thuishaven hebben je komen begroeten. Skrivena Luka is een van de mooiste baaien waar je vanuit Split naartoe kan zeilen, een echt hoogtepunt van deze vaarroute. Aan bakboordzijde vin je een helderblauwe baai waar je kunt ankeren of aan een van de boeien van het restaurant kunt afmeren. Je ligt hier goed beschut van de heersende wind. Je kunt bij binnenkomst ook stuurboord uit. Aan deze kant van de baai liggen meer boeien die je kunt reserveren. Hier ben je dichterbij de restaurants en de supermarkt, maar als het waait heb je hier wel meer last van deining.

Lastovo

Dag 4: Lastovo – Korčula

Vanuit Lastovo gaat de tocht verder naar Korčula . Hier hebben we twee mogelijkheden om te overnachten. Korcula stad, of als (goedkoper) alternatief de haven van Lumbarda. In Korčula Stad betaal je al snel honderd euro voor een nachtje, in de haven van Lumbarda de helft. In Lumbarda heb je ook een heerlijk strandje met een beachbar. Wil je dan naar het mooie middeleeuwse vestingstadje Korčula , dan ben je daar binnen tien minuten met een taxi.

Korčula

Dag 5: Korčula – Hvar

Vanuit Korčula is het helaas tijd om weer richting Split om te keren, maar gelukkig heb je nog twee dagen. De volgende stop is Hvar. Op Hvar kun je overnachten in de marina van Palmižana, gelegen op een klein eilandje voor Hvar stad. Je kunt hier tot elf uur ’s avonds een watertaxi nemen naar de stad. Wil je liever in een baai overnachten, dan kun je naar Vinogradišće, gelegen op de Pakleni-eilanden. Hier kun je heerlijk voor anker, maar ook liggen hier boeien.

Dag 6: Hvar – Stari Grad

Vandaag vaar je niet ver: alleen naar de andere kant van het eiland Hvar, naar het plaatje Stari Grad. De haven van Stari Grad ligt volledig beschut aan het einde van een inham. Zeilend naar Stari Grad vaar je eerst langs de groene bebossing, waar je ook diverse mogelijkheden hebt om je anker uit te gooien. Je kunt echter ook prima aan de kade liggen in Stari Grad. Er zijn voldoende mooringlines en het gemoedelijke stadje is een aanrader om te bezoeken.

Stari Grad

Dag 7: Stari Grad

De laatste dag van deze vaarroute leidt je terug naar de haven van Split. Geniet nog even van de laatste dag zeilen. Wellicht kom je dolfijnen tegen! Hopelijk heb je nog tijd om Split te bezoeken, wie weet kom je locaties in het oude centrum tegen waar de wereldberoemde serie Game of Thrones is opgenomen.

Tags: , Last modified: 8 december 2022
Sluiten