Actueel, Nieuws

Dossier verzegeling vuilwatertank: uitzuigstations

10:57

Sinds 2009 is het voor recreatievaartuigen verboden om ongezuiverd toiletwater te lozen. Het toepassen van zegels moet het handhaven van dit verbod vergemakkelijken, een regeling die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat per 1 juli 2022 wil invoeren. Tegen deze regeling is veel weerstand, maar mocht zij er komen, dan worden uitzuigstations voor zeilers van levensbelang. Zeilen zocht uit hoe het ervoor staat met de uitzuigstations in de Nederlandse havens.

Dit zeggen de havenmedewerkers

Marina Muiderzand liet weten dat zij over een uitzuiginstallatie voor afvalwater beschikken en dat die zo nu en dan wordt gebruikt. Hetzelfde antwoord hoorden we van Jachtcentrum Dinteloord. “De voorziening is er, maar het gebruik is sporadisch”. Een dame die bij Marina Makkum werkt, laat weten dat men de pomp regelmatig gebruikt. “Zowel door vaste liggers, als andere schippers die weten dat wij over de uitzuiginstallatie beschikken. Marina Volendam, de haven waarmee we samen zijn, besteedt het uit aan een andere partij”. Maar daar hebben de schippers dus ook de mogelijkheid om van het vuilwater via een uitpompstation af te komen. Verbazingwekkend is dat een aantal havenmedewerkers nog geen weet had over het plan om de afsluiters van de vuilwatertanks van plezierjachten te verzegelen.

Zeegaande jachten mogen toiletwater op zee lozen, maar een noodzaak daartoe ontstaat pas als er langere tijd op zee wordt verbleven en de opslagtank vol raakt. De havenmeester van Waddenhaven Ameland zegt het volgende: “Toevallig deed ik afgelopen jaar onderzoek naar uitzuiginstallaties bij havens rondom de Waddenzee. Bij vrijwel geen enkele haven wordt de installatie regelmatig gebruikt. Op zout water is de noodzaak er ook eigenlijk niet om deze te gebruiken. Door de getijden en het zoutgehalte in het water is er geen overlast als men vuilwater op zee loost. Zelf dacht ik er aan om een kar voor vuilwater te maken die voldoet aan de wet- en regelgeving van de overheid. Bij wijze van spreken is een waterstofzuiger met een zestig liter vat op een bolderkar voldoende”.

Gebruik jij de uitzuiginstallatie in jouw jachthaven? En is er op jouw haven al wat veranderd? Laat het ons weten in de reacties.

Omslagfoto: (c) Jachthaven Oldenburger

Tags: Last modified: 5 januari 2022
Sluiten