Aan boord

Enquête: droogtoiletten en verzegelingsplicht

Wat voor toilet heb jij aan boord?

13:59

update droogtoiletten

Vorige week werden de Blauwe Vlaggen weer uitgereikt aan jachthavens en stranden. Dit jaar wappert bij 135 Nederlandse jachthavens de herkenbare internationale milieu-onderscheiding. Voor toeristen is de vlag het “herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens”, aldus de organisatie.

Verzegelingsplicht vuilwatertank

Een van de criteria om als jachthaven een Blauwe Vlag te krijgen, is het hebben van voorzieningen voor het leegpompen van vuilwatertanks. Deze voorzieningen worden echter maar weinig gebruikt. Het wakkert de discussie over het lozen van zwart water en de verzegelingsplicht voor vuilwatertanks weer aan. Want lozen mensen niet nog steeds massaal hun vuile water, ondanks het verbod en de voorzieningen?

Om deze reden komt er in 2026 een verzegelingsplicht voor vuilwatertanks. Een droogtoilet kan, naast andere alternatieve opties, een uitkomst bieden om deze verzegelingsplicht te omzeilen. Ons team van droogtoilettentesters onderzoekt nu hoe deze toiletten in de varende praktijk bevallen.

Wat vind jij?

Naast dat we erg benieuwd zijn naar deze resultaten van onze testers, willen we ook graag weten wat de rest van zeilend Nederland eigenlijk vindt van de verzegelingsplicht. En vooral: wat voor toiletten hebben jullie nu aan boord? Heb je al plannen om ook een droogtoilet te nemen? Of heb je een andere creatieve oplossing bedacht om de verzegelingsplicht te omzeilen? Laat het ons weten en vul anoniem de enquête bovenaan dit artikel in!

Tags: , Last modified: 24 mei 2023
Sluiten