Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Antoine (Rhum Multi) en Richomme (Class40) terechte winnaars in hun klasse

13:23

Pierre Antoine, skipper du Rhum Multi Olmix, vainqueur de la Route du Rhum-Destination Guadeloupe 2018 - Pointe a Pitre le 20/11/2018

Twee dagen in de derde week van de Route du Rhum-Destination Guadeloupe zijn de twee winnaars bekend in de Rhum Multi-klasse en in de fel bevochten Class40. De Franse schippers Pierre Antoine (Rhum Multi) en Yoann Richomme (Class40) zijn eerste geworden in hun klasse bij de solo trans-Atlantische race van 3.542 mijl.

Antoine finisht na 15 dagen, 21 uur en 15 minuten (c) Alexis Courcoux

In de amateur Rhum Multi-klasse was de leider sinds de start in Bretagne op 4 november de 56-jarige Franse zeiler Pierre Antoine.  Hij voer op zijn in 1991 gebouwde houten trimaran Olmix. De tijd dat Antoine over de afstand deed, was 15 dagen, 21 uur en 15 minuten. Dit is een nieuw record voor de Rhum Multi-klasse. “Het is altijd bijzonder om aan deze race te beginnen, fantastisch. Het is een stap uit de comfortzone om dingen te doen die we normaal niet doen. Om de race te winnen is geweldig en een overtuigende overwinning is nóg veel beter,” zei Antoine terwijl het feest op de wal losbarstte.

Marge opbouwen

Antoine: “Het was niet gemakkelijk, want in deze divisie waren verschillende boten met dezelfde mogelijkheden en schippers met de vereiste ervaring. Maar het slechte weer loste de zaken voor mij op. Toen ik een kleine opening zag in het weer, stelde dat me in staat om deze marge op te bouwen. Ik kwam sneller weer in betere weersomstandigheden terecht.”

Het is de vierde keer dat hij meedeed aan de Route du Rhum. In 2006 won hij ook in zijn klasse. Vier jaar geleden moest Antoine de race verlaten toen zijn boot werd geraakt door een heftige bliksemschicht. Deze gebeurtenis bezorgde hem talloze reparaties.

Vertrouwen in de boot

In de Class40, waarin door 53 zeilers werd gezeild, gaat schipper Yoann Richomme (35) aan boord van Veedol-AIC ervandoor met de eerste prijs. Hij deed er 16 dagen, 3 uur en 22 minuten over. “Het is ongelooflijk,” vertelde Richomme, terwijl hij terugkijkt op de afgelopen 16 dagen. “Eerst win ik La Solitaire du Figar in 2016 en nu de Route du Rhum. Het is geweldig.”

Vanaf dag twee leidde Richomme de Class40-vloot. “Ik vraag mezelf een beetje af hoe we hier zijn gekomen, omdat het bouwproject moeilijk was. Er was zo veel werk te doen in zo’n korte tijd. Toch, toen ik Saint Malo begin november verliet, had ik vertrouwen in ons werk. En nu, aan het einde, is het scenario precies  zoals ik in mijn hoofd had gedacht. Het is ongelofelijk.”

Richomme viert terecht zijn overwinning (c) Alexis Courcoux

Ook werd aan Richomme gevraagd of dit de perfecte oceaanrace was geweest. “Het was praktisch perfect,” zei hij. “Ik versnelde vanaf het front toen we Bretagne verlieten en daarna zeilde ik veilig maar hard. Ik was altijd veilig en de boot eveneens. Ik verloor twee meter van de boegspriet vanwege een te grote golf, maar verder was de boot 100% betrouwbaar.”

De wedstrijd achter me

En ten slotte bracht Richomme een eerbetoon aan de twee zeilers die nog druk bezig waren om een spannende race uit te vechten om de tweede plaats. “Ik was de laatste tien dagen verbaasd over de wedstrijd die achter me aan de gang is. De twee boten die zo lang zo dichtbij elkaar voeren. Wie de tweede plaats wint, heeft het zeker verdiend,” voegde Richomme eraan toe. Uiteindelijk kwam Aymeric Chappellier een krappe twee uur eerder over de finishlijn dan Phil Sharp.

Wil je weten hoe het er momenteel aan toe gaat in het strijdveld? Klik dan hier voor de tracker.

(c) Alexis Courcoux

Lees ook: 62-jarige Joyon verbreekt Route du Rhum-record

Omslagfoto: Alexis Courcoux

 

Tags: , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten