Nieuws, Wereldzeilen

Geen record voor open oceaancatamaran

18:24

(c) Andrea Falcon

In twee weken de Atlantische Oceaan oversteken is een mooie prestatie. Vooral als je dat doet in een bootje van slechts 6 meter en al helemaal als dat bootje ook nog eens een open catamaran is. Tullio Picciolini (31) en Giammarco Sardi (47) begonnen 5 februari aan hun overstreek van Dakar naar Guadeloupe. Ze wilden binnen 11 dagen de 2551 mijlen naar de overkant afleggen, om zo het record te verbreken.

Helaas

(c) Falcon Falcon

Het lukte de Italianen niet om binnen 11 dagen binnen te zijn. Onderweg kregen ze schade aan een van de roertjes, maar besloten ze wel door te varen. In totaal zijn ze drie keer omgeslagen. Één keer lag de catamaran helemaal om en stak de mast recht naar beneden. Toch lukte het de zeilers om de boot weer overeind te krijgen en door te varen. Ze verloren door de pech vele belangrijke mijlen waardoor het niet lukte om het record van vader en zoon Vittorio en Nico Malingri uit 2017 te verbreken. Het record blijft daarmee wel in Italiaanse handen. Of Picciolini en Sardi het nogmaals willen proberen is nog niet bekend.

Nederlands record

Ingepakt en wel. De heren zaten 14 dagen in hun droogpak. (c) Andrea Falcon

In 1999 deed de Nederlandse zeiler Hans Bouscholte ook een poging. Samen met Fransman Gerard Navarin zeilde Bouscholte in 15 dagen de oversteek van 2551 mijl van Dakar naar Guadeloupe. De huidige poging was ondanks de pech dus wel sneller dan het record van Bouscholte, maar in die 20 jaar tijd is er ook veel veranderd in de zeilsport, waardoor deze kleine catamarans nog beter geoptimaliseerd zijn.

Omslagfoto: Andrea Falcon

Tags: , , , , , , , Last modified: 1 maart 2019
Sluiten