Zeemanschap

Verkeerstekens bij bruggen en sluizen

22:56

Wie voor het eerst bij bruggen of sluizen komt, moet meestal de ­almanak er bij pakken. Wat betekenen al die borden? Maar ook voor de zomervakantie is het goed het geheugen weer op te ­frissen. Weet u nog wat de verkeerstekens bij bruggen en sluizen ­betekenen? Hier ziet u een aantal borden die u kunt aantreffen.
 

Dit bord vindt u bij veel drukke sluizen. Ze geven aan hoe de jachten aan de wachtsteiger moeten afmeren, zodat ieder op zijn eigen beurt de sluis kan invaren. Als de eerste jachten achter elkaar afmeren aan de steiger en vervolgens jachten langzij komen, zullen bij grote wachtrijen de laatst aangekomen schippers als eersten de sluis kunnen invaren. Zeker op drukke dagen kan dit tot scheldpartijen leiden. Als eerst de voorste rij de sluis invaart en vervolgens de andere rijen, zullen de laatst aangekomen jachten keurig op hun beurt moeten wachten.

praktijk, bezeild 2 139Deze jachten liggen aan de meldsteiger bij een sluis. Via de intercom kunt u zich melden bij de sluiswachter. Dit is niet verplicht en vaak ook niet nodig. De sluismeester ziet u wel aankomen en maakt de sluis vanzelf voor u klaar. Ook via de marifoon kunt u communiceren met de ­sluismeester. Op de kaart en in de almanak en vaak ook op een bord voor de sluis vindt u het betreffende kanaal.

praktijk, bezeild 2 145Het groene licht betekent dat de jachten de bakboordsluis mogen invaren. De stuurboordsluis is gesloten, zoals het rode licht aangeeft. Op een bord op de vaste brug is de doorvaarthoogte aangegeven. Toch altijd weer een spannend moment als u eronderdoor vaart. Op het bord aan stuurboordzijde van de sluis staat de huidige waterdiepte van de (drempel voor) de sluis in centimeters aangegeven.

praktijk, bezeild 2 157De aanduiding ‘sport’ betekent dat deze steiger speciaal voor kleine schepen is bedoeld. Als u deze aanduiding tegenkomt met een pijl betekent het dat de recreatievaart de richting van de pijl kan volgen. De steiger is verdeeld in een gedeelte waar men kan wachten voor de sluis en waar het is toegestaan om langer af te meren en te overnachten.

jajaja 005De doorvaart bij een brug of sluis wordt door ­lichten geregeld. In dit geval wordt de brug ­klaargemaakt voor het naderende jacht. Zodra de lichten op groen staan, mag het jacht de sluis invaren.

DSCN0168Op dit gecombineerde bord ziet u dat het verboden is af te meren of te ankeren aan deze zijde van het vaarwater. U moet verplicht uitluisteren op kanaal 69 en u mag niet harder varen dan 7,5 km per uur. Let wel de snelheid op de borden is in kilometers, niet in knopen. Even omrekenen dus.

praktijk, bezeild 2 159

U mag niet voorbij dit verkeersteken varen of afmeren als de brug of sluis nog niet open is of als u niet van plan bent de sluis in te varen.

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten