Nieuws

Brug of sluis op de route? Check vooraf op mogelijke stremmingen

Onderhoud, vervanging, andere werkzaamheden, wijzigingen...

11:02

Noodzakelijk onderhoud, vervanging, andere werkzaamheden, wijzigingen in de bodem en veranderingen in het beleid. Het komend vaar­seizoen moet je rekening houden met diverse wijzigingen op de Nederlandse vaarwateren. Op welke trajecten je eventuele stremmingen kunt verwachten, check je gemakkelijk en snel online.

In Maandoverzicht in Zeilen 04/2024 schreven we ook al over hoe je ervoor zorgt dat je niet, of zo min mogelijk, stil komt te liggen dit seizoen.

Vaarweginformatie.nl

Op Vaarweginformatie.nl tref je actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg. Bijvoorbeeld over wijzigingen in bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden en wijzigingen van betonningen en reglementen. De informatie bestrijkt nagenoeg alle Nederlandse vaarwegen. Wat je kunt doen, is je gratis abonneren op berichten. Je geeft zelf aan welke informatie je wanneer, hoe vaak en op welke manier wilt ontvangen. Bijvoorbeeld elk uur of één keer per dag informatie over het IJsselmeergebied of de Waal via de mail. Je kunt zo je eigen gratis abonnement samenstellen met informatie die voor jou interessant is.

© Screenshot Vaarweginformatie.nl

Nautin
Nuttige informatie over stremmingen van vaarroutes vind je op Nautin.nl. Stichting Nautin is al ruim tien jaar een start­punt voor vaarweggebruikers in en rond Nederland, onder andere door het overzichtelijk presenteren van vrij beschikbare, maar (soms) moeilijk te vinden informatie op gebied van getij, navigatie, vaarinformatie en meteo. Zo’n 23 vrijwilligers werken de informatie regelmatig bij, soms meerdere keren per dag. De informatie is gratis; een deel is alleen voor donateurs beschikbaar. De app Quicktide is onderdeel van Nautin.

Teletekst en scheepvaartberichten

En vergeet Teletekst niet. De teletekstpagina nos.nl/teletekst#721 is compleet en actueel, eenvoudig te benaderen via internet en gemakkelijk te lezen. Het overzicht is gerangschikt per vaarwater, min of meer van noord naar zuid, dus je moet wel enigszins weten waar je gaat varen en/of hoe de bruggen en sluizen (kunstwerken) op je route heten.

En luister natuurlijk de scheepvaartberichten uit, deze voorzien je ook van de actuele stand van zaken.

Foto (c) Ben Rutte

Actuele stremmingen

Op de verschillende kanalen  zien we voor het Hemelvaart- en Pinksterweekend geen oponthoud bij drukbezochte sluizen van onder andere Enkhuizen en Lelystad. Voor het hoofdvaarwegennet Zeeland Noord staan voor dit jaar tot en met 2030 (groot) onderhoud gepland. Hoe de onderhoudsopgave eruitziet en welke stremmingen daarbij horen, lees je hier.

Van maart tot en met september is ook een stremming van de bruggen in de A7 (de Afsluitdijk) bij Den Oever gepland. Hiervan ondervinden vaarweggebruikers hinder. Kom je er daar niet in, dan is het een behoorlijk eind omvaren naar Kornwerderzand.

Wie koers zet richting Schiermonnikoog, raden we aan om vooraf de beschikbaarheid van ligplaatsen te checken. Vanwege groot onderhoud aan de haven van Schiermonnikoog, is de haven voor alle schepen gesloten tot 8 mei. Op 8 mei verwacht de havendienst, nog met enige beperkingen in verband met werkzaamheden aan de noordwand van de haven, weer open te zijn. Vanwege deze beperkingen kunnen zij wat minder schepen ontvangen. Let vooral op de beschikbaarheid van ligplaatsen op de site van de Waddenhavens.

Binnenkort: Staande Mastroute deels onbruikbaar

Vanaf binnenkort kun je langere wachttijden verwachten bij Staande Mastroute. De tweede helft van augustus, midden in het zeil­seizoen, is er waarschijnlijk een flinke beperking in de Staande Mastroute tussen Zeeland en het IJsselmeergebied.
Door geplande werkzaamheden is de Gouwespoorbrug bij Alphen aan den Rijn van 13 tot en met 21 augustus gestremd. De Schipholbrug is heel het jaar gestremd, waardoor je sowieso via Haarlem zou moeten.
Het alternatief loopt via de Cruquiusbrug, bij Cruquius, maar die is in het voorjaar en de vroege zomer meerdere perioden gestremd. De belangrijkste beperking zou half tot eind augustus zijn, maar die lijkt opgeschoven naar de eerste week van juni.

Tags: , Last modified: 8 mei 2024
Sluiten