Onderhoud & klussen

Marifoontest

14:04

Elk jaar als u de apparatuur weer aanzet, is het even spannend of alles het nog doet. Zo ook uw marifoon. Of het apparaat nog ontvangt, hoort u snel genoeg als een weerbericht via een van de kuststations of meldposten wordt uitgezonden. Maar zendt de marifoon ook nog naar behoren? Het is een veiligheidsmiddel, dus het is wel belangrijk dat u in tijden van nood ervan op aan kunt.

MarifoonU kunt het apparaat, bedrading en antenne laten controleren door een technicus van een daarin gespecialiseerd bedrijf. Dan bent u meteen klaar.

Ook kunt u de marifoon zelf testen. Met iemand in uw jachthaven – bij voorkeur niet uw naaste buurman – spreekt u af dat u elkaar op een bepaald tijdstip oproept op kanaal 77. Dan weet u beiden zeker dat hij zendt. Nadeel daarvan is dat u het bereik niet kunt testen. In de jachthaven ligt u relatief dicht bij elkaar.

U kunt daarom ook aan het begin van het seizoen bijvoorbeeld de Brandaris (kanaal 2), post Ouddorp (kanaal 25) of Centrale meldpost IJsselmeer (kanaal 1) oproepen voor een marifoontest. Dan weet u of alles werkt en wordt uw Atis (identificatiecode) meteen uitgelezen. Controleer voor de zekerheid of het zendvermogen is gereduceerd tot maximaal 1 Watt (verplicht op het binnenwater).

Kies de tijd voor uw marifoontest zorgvuldig. Luister eerst of het niet te druk is bij de meldposten en roep niet op als er een weerbericht moet worden uitgezonden. Houd uw testoproep zo kort en efficiënt mogelijk. In de boeken staat zelfs dat deze niet langer dan tien seconden mag duren.

 

Tags: Last modified: 28 april 2021
Sluiten